QuizCreator: Tipurile de întrebări


Dat fiind că la americani începe şcoala – în timp ce la noi elevii şi studenţii se mai bucură totuşi de vacanţă – încep pe net ofertele din familia “back to school”. Procente mai mici sau mai mari caută să atragă cumpărători. Şi, aşa după cum scriam acum câteva săptămâni, Facebook e tot mai folosit pentru promoţii. Şi Wondershare se foloseşte de Facebook pentru a promova reducerea cu 40% pentru QuizCreator (program pentru realizat chestionare).

imagine

Trebuie să deveniţi fan Wondershare (tactică devenită deja comună) pentru ca programul de 130 de dolari să devină de doar 80 de dolari. Adică vreo 260 de lei în banii noştri, o sumă pe care o vor da cei care au nevoie de acest program şi apreciază ce poate face el.

Despre ce poate face Wondershare Quiz Creator vom vorbi în câteva articole. Şi am să mă explic de ce. Programul e util în special profesorilor – având nişte opţiuni avansate în acest sens – dar la modul generic tuturor celor care au ca obiect de activitate predarea unor informaţii. Mă gândesc – dat fiind că acest sit e catolic – la cei care predau religie în şcoală sau fac cateheză în parohii, şi mai departe la oricine lucrează cu tineretul. În cele din urmă însă, veţi vedea, programul poate fi util oricui are un website şi doreşte acolo să propună diverse chestionare. Ştiu că despre QuizCreator am mai scris aici, acum aproape un an de zile. În ultimele zile m-am “jucat” însă mai mult cu el şi fiind atât de încântat, m-am gândit să detaliez experienţa.

Şi vă propun să vedem mai întâi cărămizile, adică tipurile de întrebări. Sunt în total 8 tipuri de întrebări, la care se adaugă posibilitatea de “eseu” (adică o compoziţie, evident imposibil de apreciat ca fiind corectă sau incorectă) şi tipul “pagină goală”, care nu e chiar goală căci poţi scrie un text, după cum vedeţi pagina introductivă de mai sus.

1. Întrebare cu răspuns tip adevărat/fals (True/False)

Este cel mai simplu tip de întrebare. Scrii întrebarea şi apoi cele două variante de răspuns: nu trebuie să fie neapărat Adevărat/Fals. Puteţi pune ce perechi doriţi Dvs. Nu uitaţi să bifaţi opţiunea corectă. Şi dacă lăsaţi la Feeback opţiunea By Question (priviţi tabul Question, pe la mijloc) atunci apăsaţi butonul Set Feedback pentru a configura “reacţiile” la răspuns: în cazul că s-a răspuns corect şi în cazul că s-a răspuns incorect. Opţional puteţi alege şi o imagine care să însoţească întrebarea: în dreapta întrebării veţi vedea textul Click to add an ilustration: daţi click şi alegeţi imaginea (ea poate fi şi mare, dar va fi arătată la vreo 220-230 pixeli lăţime; cu un click va putea însă fi deschisă la o dimensiune mai mare, parcă vreo 600 pixeli).

imagine

2. Întrebare cu alegerea unui răspuns dintre mai multe variante (Multiple choice)

Mai general ca tipul de întrebare de mai sus e acesta, unde nu eşti limitat la două variante ci pot fi mai multe, oricâte. Similar, scriem întrebarea, variantele de răspuns (o indicăm pe cea corectă) şi apoi indicăm reacţiile la răspunsul corect sau incorect.

imagine

3. Întrebare cu alegerea unuia sau a mai multor răspunsuri dintre mai multe variante (Multiple Response)

Ca mai sus, doar că nu există un singur răspuns corect ci pot fi mai multe (de exemplu din lista Oradea, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, o întrebare gen “Care oraşe sunt în Transilvania?” nu are un singur răspuns corect). Paşii deja îi ştiţi.

imagine

4. Scrieţi răspunsul în spaţiul liber (Fill in the Blank)

Aici trebuie puţin mai mare atenţie. Teoretic ar fi simplu: “România este mărginită la sud de…” şi răspunsul imediat e “Dunăre”. Dar dacă cineva scrie “Dunare” (adică fără diacritice)? Dacă e o întrebare cu un nume pe care unii îl scriu complet, alţii doar numele de familie (Eminescu, Mihai Eminescu – sunt ambele valabile)? QuizCreator permite deci definirea unor răspunsuri care sunt simultan valabile. Deci indicaţi întrebarea, răspunsurile corecte şi eventual reacţiile la răspunsul utilizatorului.

imagine

5. Potriveşte răspunsurile (Matching)

Acest mod e foarte simpatic: defineşti o serie de asocieri, iar ele vor fi “amestecate”. Utilizatorul va trebui să le potrivească una câte una. Simplu de indicat, după cum vedeţi mai jos.

imagine

6. Pune-le în ordine (Sequence)

Acest tip de întrebare e potrivit atunci când avem o serie de elemente de pus într-o ordine clară: planetele sistemului solar după îndepărtarea faţă de soare; poeţii după anul naşterii; erele în ordine cronologică ş.a. E important să le introducem, evident, în ordinea corectă: apoi QuizCreator se va asigura să “amestece” ordinea la afişare.

imagine

7. Banca de cuvinte (Word Bank)

Lucrurile seamănă aici cu potrivirea, doar că acum tragem cu mouse-ul nişte cuvinte, dintr-o “bancă de cuvinte”, la poziţiile corecte. Regret că QuizCreator nu permite propoziţii continue, cu cuvintele de pus lăsate după. Poate în viitor?

imagine

8. Imagine clickabilă (Click Map)

Uneori răspunsul nu e text ci e vizual: să zicem că aveţi o hartă a României şi vreţi să vedeţi dacă utilizatorul ştie unde e Braşovul. Încărcaţi o imagine şi definiţi hotspot-urile. Nu trebuie să fie doar unul! Iar ca formă se poate dreptunghi (pătrat), oval (cerc) sau formă neregulată.

imagine

9. Scurt eseu (Short Essay)

După cum spuneam, doar primele opt tipuri de întrebări au / pot avea răspunsuri corecte. Modul scurt eseu e bun când se doreşte de la utilizator o compoziţie. E pur şi simplu un spaţiu unde se poate scrie un text, nimic mai mult.

Şi ar fi 10, pagina goală, dar nu e practic pentru întrebări ci pentru introducere, final, sau separări în cadrul chestionarului. Aţi văzut cum arată paginile pentru definirea întrebărilor, iată-le acum pe toate în acţiune. În alte articole vom vedea cum se fac configurările suplimentare la chestionare. Sunt lucruri foarte utile ce le mai ascunde acest program. Acum vă las cu un chestionar generat cu QuizCreator. Sper să vă placă! Evident, dacă folosiţi versiunea trial va avea un fel de watermark afişat, dar care nu face inutilizabil chestionarul.

Ei, vă place ce poate face acest quiz maker?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *