17 soluţii pentru depozitarea online a fişierelor


Acesta ar fi un rezumat al titlului unui articol apărut astăzi pe Tripwire.com şi pe care doresc să vi-l recomand: 17 Best Online File Storage to Keep your Files Safe and always Accessible. Vă interesează? Dacă primele idei care vă vin în minte sunt legate de insecuritate, nepracticitate, costuri mari, atunci să ştiţi că acest discurs e de mult timp învechit. Aş zice că de vreo 2-3 ani. Găzduirea online de fişiere e o realitate ce devine tot mai comună. Eu de exemplu de mai mulţi ani îmi ţin pozele (de ceva vreme chiar la dimensiunea din aparat) pe Picasa: evident, când am depăşit spaţiul alocat am început să plătesc. Cât? 5usd pentru 20GB. Şi cum spaţiul e folosit şi de Google Docs, pot depozita nu doar fotografii.

imagine

Dacă e să vorbim de servicii generale de găzduire de fişiere (nu specializate, gen Picasa Web Albums) atunci am să amintesc două pe care le folosesc foarte des: DropBox zilnic, iar Box.net de mai multe ori pe săptămână. DropBox oferă 2GB gratuit (ţine online o copie la ce ai offline; ai şters de pe calculator, se şterge şi de pe server), 2GB ce pot creşte prin invitarea prietenilor. Eu am prins 5GB la lansare şi apoi din invitaţii am crescut la 8,5GB. Nu ştiu cum, dar Oana, soţia mea, cu care am în comun mai multe foldere pe DropBox, are 10GB (i-a venit la un moment dat un email de felicitare, şi bum! salt la 10GB). Iniţial mi-am spus: 2GB o să îmi fie de ajuns. Acum folosesc aproape 6GB din spaţiul disponibil! Şi îmi e de enorm ajutor: oriunde aş fi, cu acces la internet am acces şi la fişierele mai importante privind un anumit sector al activităţii mele. Apoi folosesc des Box.net. Acolo e doar 1GB, şi nu mai e vorba de sincronizarea unor fişiere locale: e pur şi simplu de depozitare. De fapt folosesc mai multe cutiuţe Box.net, după nevoi (una personală, altele de “serviciu”). E un serviciu excelent!

Am dat aceste două exemple pentru că ele ilustrează şi filosofiile diferite din spatele serviciilor de depozitate online de fişiere:

 • Sunt cele care fac de fapt back-up online la nişte fişiere/directoare alese de pe calculator. Aici intră de exemplu DropBox dar şi Mozy.
 • Sunt apoi cele care păstrează online ce fişiere încărcaţi de pe calculator. Nefiind vorba de sincronizare, ele vor fi păstrate acolo şi când le-aţi şters local. Exemple: Box.net, SkyDrive ş.a.

Primul pas este deci să înţelegeţi fiecare serviciu ce fel de depozitare face. Apoi desigur vă interesează preţul: are planuri gratuite? Cele contra cost sunt accesibile? De regulă pe la 5-10 usd (pe lună) veţi găsi spaţii de 50-100 GB. În fine, sunt esenţiale facilităţile: un serviciu în care poţi publica doar fişier cu fişier e ineficient când vrei să încarci câteva sute de fişiere. Apoi când e vorba de back-up şi sincronizare trebuie să existe un program care să facă aceasta… şi de preferinţă unul care nu consumă multe resurse, dat fiind că de regulă rulează non-stop. Vă mai interesează şi numele/firma. Nu e bine să încredinţaţi fişierele Dvs, pe gratis sau contra cost, unor nume obscure. Şi fără să o mai lungesc vă ofer lista de pe Tripwire: nu vă va scuti să vedeţi chiar articolul cu pricina, dat fiind că el oferă o analiză mai detaliată, per sit.

 1. SugarSync – cel mai popular plan al lor e de 10usd pe lună sau 100usd pe an pentru 60GB.
 2. Box.net – gratuit 1GB, planurile comerciale nu sunt foarte accesibile
 3. Mozy – backup gratuit în limita a 2GB; pentru 5usd, dacă înţeleg bine, nu există limită la backup (am folosit Mozy vreo 1-2 ani)
 4. ADrive – faimoşi pentru cei 50GB puşi la dispoziţie
 5. ElephantDrive – fără planuri gratuite
 6. FlipDrive – gratuit 1GB, contra cost până la 100GB
 7. Carbonite – cu 55usd pe an ai backup cât cuprinde (a se citi cât ai nevoie, fără limite)
 8. StorGate
 9. IStorage
 10. IBackup
 11. DropBox – hip, hip hurray!
 12. Badongo – tot backup infinit… dar cu limite la descărcare 😉
 13. FileSavr
 14. FileDropper
 15. FileDen
 16. EasyShare
 17. FileFactory

Lista nu e nici completă, nici perfectă, dar e un punct de plecare util pentru cine vrea să se documenteze.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Dennis spune:

  Eu folosesc Google Docs, dau 5$ pe an pentru 20 GB.

 2. kye spune:

  Ai omis cel mai important lucru: http://www.transfer.ro sau http://www.dump.ro.
  Avantajul major: sunt servere romanesti si au viteza incomparabil mai mare cu ceea ce ai precizat mai sus.

 3. geo s. spune:

  Interesant !
  Dacă mergi la sursa tripwiremagazine, din 17aug2010,
  surpriză:
  redirectează la articolul revizuit în iulie 2012
  – 20 de solutii online …
  cu noul vocabular „in the cloud”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *