Modificarea nameserver-elor via ROTLD


Una dintre întrebările pe care le primesc, nu prea des, dar oricum vin, e “cum îmi schimb nameserver-ele?” Mai mut (migrez) câte un sit de pe un server pe altul şi deţinătorul e terminat: “vaaai, dar nu ştiu să schimb aşa ceva!” Am avut nevoie recent să modific nameserver-ele la un domeniu (nu foarte utilizat) şi m-am gândit să fac capturi pentru a explica procesul. Cum eu îmi cumpăr domeniile de la ROTLD de regulă, de acolo schimb nameserver-ele. Cred – rog să mă corecteze cine ştie mai bine – că şi dacă ai domeniul achiziţionat prin ceva firmă, tot îl poţi administra prin ROTLD (apropo: ROTLD se traduce prin ROmanian Top Level Domain).

imagine

În primul rând, ca să ai access îţi trebuie o parolă. Buf. Nici o problemă dacă nu ştiţi sau nu aveţi o parolă. Folosiţi Recuperare Parolă, indicând domeniul Dvs (dacă aveţi situl www.ecevasit.ro atunci domeniul este ecevasit.ro) şi scriind un cod de verificare umană. Se vor trimite emailuri cu parola către cel/cei ce figurează ca deţinător, respectiv suport tehnic pentru domeniu. Dacă nu mai aveţi control asupra emailului dat la înregistrare… ei bine, e o problemă. Rezolvabilă (contactaţi cel mai bine direct ROTLD). Deci aţi primit parola prin email? E bine. Acum puteţi trece la modificarea unor date VITALE. Nu faceţi prostii în aceste secţiuni. Observaţi că în lista-meniu (orizontală) apare Nameservers. Click acolo, ştergeţi ce informaţii sunt scrise şi puneţi în locul lor noile nameserver-e. De regulă sunt două. Click pe Actualizează şi gata!

imagine

De la Deţinător şi de la Tehnic puteţi modifica datele de contact pentru aceste persoane (ce pot fi una singură). Esenţial este – repet – emailul. Să zicem că aveţi un domeniu înregistrat pentru care aţi dat adresa lalala@yahoo.com iar acum vă pregătiţi să renunţaţi la acea adresă, ba chiar să ştergeţi contul, pentru a trece pe lalalal@gmail.com. Nu faceţi aşa ceva până nu actualizaţi adresa de email în datele legate de domeniul respectiv. Şi încă un sfat: pentru un domeniu nu folosiţi o adresă de email de pe acelaşi domeniu. Folosiţi yahoo, gmail sau ce doriţi. Sfatul meu.

imagine

În fine, ROTLD vă permite şi să puneţi o parolă dorită de Dvs (Schimbare Parolă), dar eu nu văd de ce m-aş chinui să memorez una, când ROTLD furnizează una aleator ori de câte ori ai uitat-o. Cam atât. Reţineţi: când doriţi schimbarea nameserver-elor o puteţi face online via ROTLD în câteva secunde. Apoi trebuie să aşteptaţi vreo 24 de ore pentru propagarea schimbărilor.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Laur spune:

    Ce e asa greu asta 😐 , trebuie sa fii batut in cap sa nu stii sa navighezi prin meniul unul panou de control si mai ales in unul de domeniu care meniurile sunt foarte simple, si mai simple in cazul celor de la ROTLD.

    Cel putin e bine ca facut un tutorial si pentru lenesii care nu vor sa isi puna creierul la munca, poate asa nu or sa mai posteze mesaje idioate pe toate forumurile pentru niste lucruri banale (ca o cioara :D).

  2. Skinnerul spune:

    Interesant articol, dar cine nu stie sa schimbe un name server? Toata lumea stie cum se schimba. Oricum articolul e util.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *