QuizCreator: Configurarea întrebărilor


Vă amintesc că în această perioadă, până pe 17 septembrie, există o promoţie ce face programul QuizCreator mult mai accesibil (undeva pe la 260 de lei). Nu e genul de program care să aibă o audienţă uriaşă, dar eu îl folosesc în activitatea mea şi cu gândul la cei amintiţi în articolul anterior, despre tipurile de întrebări, continui articolele. După cum se vede şi din captura de mai jos, programul permite formatarea textelor, adică putem alege fontul, îngroşat sau nu, înclinat sau nu, dimensiunea lui, iar mai departe “decorarea” sau completarea cu imagini, sunete, clipuri video şi ecuaţii matematice.

imagine

În cazul clipurilor audio QuizCreator permite înregistrarea imediată, dacă aveţi un microfon, sau folosirea unui fişier audio existent. La imagine din nou se poate face captură (de pe ecran) sau folosi o imagine existentă. Editorul de ecuaţii, în timp ce nu e mega-performant, acoperă multe dintre nevoile pe care le-ar putea avea profesorii/elevii. Din bara de instrumente, penultimul e cel pentru Note: acestea apar în bara de sus a chestionarului, afişându-se cu un click pe iconiţa tip hârtie. Facilitatea e numai bună când se doreşte furnizarea unor indicii, de exemplu. În fine, tot în meniul de sus avem butonul de Preview, care pentru testul făcut de mine oferă ceva ca mai jos: observaţi includerea imaginilor în elementele de răspuns la întrebare. De asemenea observaţi prezenţa unui player audio.

imagine

În fila Question mai există încă o secţiune: Feedback. Din lista derulantă puteţi alege By Question (caz în care se oferă un feedback după fiecare întrebare) sau None (nu se oferă nimic). Pentru a indica răspunsurile (pe cele două variante, corect sau incorect) click pe Feedback şi se va deschide un panou în dreapta – nu detaliez pentru că s-a putut vedea în capturile din articolul anterior. Dar mai există o filă: Properties. Puteţi alege unul dintre cele cinci niveluri de dificultate pentru întrebarea curentă, indica numărul de încercări repetate (dacă aveţi încercări mai dificile, cu multe, multe variante, ar fi bine să puneţi 2-3 încercări), şi fixa punctele de recompensare (Positive Points), respectiv de depunctare (Negative Points), după cum răspunsul este corect sau greşit.

imagine

O facilitate importantă, nu perfectă, dar care poate fi utilă de la caz la caz, e conceperea unui chestionar cu ramuri (branch) logice. Adică în funcţie de un răspuns să se meargă pe un set de întrebări sau pe altul. De exemplu în chestionarul următor, online, am pus o primă întrebare, în funcţie de care se merge la întrebarea a doua sau la a treia; şi mai e o a patra de încheiere. Cum se face această schimbare? Click pe Feedback (1) şi în dreapta veţi avea două texte clickabile Advanced… (2) ce vă permit să alegeţi unde să se meargă mai departe: vedeţi Branching (3) cu opţiunea de continuare, terminare sau de salt la ce întrebare doriţi Dvs.

imagine

Spuneam că nu e perfectă implementarea chestionarului. De exemplu la punctaje nu se ţine cont că un traseu poate sălta anumite întrebări. La revizuire ţi se arată şi întrebările pentru care nu ai optat. Poate versiunile următoare vor rezolva aceste imperfecţiuni. Eu clar le voi semnala autorilor. Dar să vedem chestionarul:

Şi înainte să închei o observaţie: întrebările pot fi grupate, lucru util când sunt multe şi vreţi să le puteţi revedea după tema lor. Pentru aceasta vedeţi lista derulantă – ce poate trece nevăzută – din partea de sus a bării laterale stânga.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *