Inkscape 0.48 – cu încă un pas mai aproape de Corel DRAW şi Adobe Ilustrator


După cum v-a anunţat şi Radu, Inskape 0.48 a fost lansat zilele trecute. Echipa din spate şi-a propus să accelereze ritmul de dezvoltare al aplicaţiei oferindu-ne o nouă versiune la mai puţin de un an de la lansarea versiunii 0.47. Nu voi explica acum ce este Inkscape. Unul din articolele anterioare îl prezintă mai pe larg. În plus, articolele lui Radu v-au şi prezentat o parte din funcţii. Pentru cei care cunosc deja aplicaţia şi lucrează de mai multă vreme cu ea, mă voi rezuma la a vă prezenta câteva din noutăţile versiunii curente:

imagine

 • Editarea simultană a mai multor căi. Dacă în versiunea 0.47 unealta de editare a nodurilor permitea manipularea nodurilor doar a unei singure căi, versiunea curentă afişează şi permite editarea nodurilor tuturor căilor selectate.
 • Mutarea, rotirea, înclinarea şi redimensionarea nodurilor selectate folosind mouse-ul sau tastatura. Selectaţi mai multe noduri şi le puteţi manipula asemeni obiectelor.
 • Unirea nodurilor ce aparţin unor căi diferite şi posibilitatea de a uni mai mult de două noduri terminale o dată.
 • Crearea unui segment între nodurile terminale a două căi diferite.
 • Completarea barei de unelte pentru text cu mai multe funcţii: indice inferior, indice superior, spaţiere orizontală între litere sau cuvinte, spaţiere selectivă orizontală (kerning), deplasare verticală a literelor, rotirea caracterelor.
 • Îmbunătăţiri ale uneltei Pulverizator.
 • Îmbunătăţiri ale importului de imagini: imaginile sunt încorporate în fişierul inkscape în mod implicit când sunt lipite sau trase în fereastra aplicaţiei, iar în dialogul pentru import se poate opta daca acestea să fie încorporate sau doar să se creeze o legătură către ele.
 • Adăugarea de extensii noi sau îmbunătăţirea celor existente. Aici aş menţiona în mod special extensia Jessyink (pentru prezentări direct în browser) despre care voi vorbi mai pe larg într-un articol viitor şi extensia Slicer pentru împărţirea în mai multe imagini a unui plan de pagină web.
 • Afişarea formei fonturilor în lista de selecţie a acestora.

Lista modificărilor e mult mai lungă şi poate fi consultată în detaliu aici, iar ilustraţii grafice de excepţie ale funcţiilor prezente în Inkscape 0.48 pot fi admirate aici. Sper ca vizualizarea acestora să vă impulsioneze să desenaţi. Cât mai mult şi cu Inkscape. 🙂

Paul

[Dacă doriţi să publicaţi şi Dvs articole pe acest sit contactaţi-ne. Ne-am bucura şi am fi onoraţi. Acceptăm guest posts în anumite condiţii.]


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

 1. radu.capan spune:

  Eu pot saluta progresu in traducerea in romana a interfetei versiunii 0.48 fata de 0.47. Pe langa cele de mai sus.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *