Inkscape: copierea (vectorizarea) imaginilor


Unul dintre lucrurile extraordinare – şi nu exagerez când spun extraordinar – pe care le permite Inkscape este “replicarea” unor imagini existente, sau mai corect vectorizarea unor imagini bitmap. Contexte sunt cu duiumul, credeţi-mă. Haideţi să pornim de la ceva practic: ne trebuie imaginea unui porumbel la… 3.000 pixeli lăţime. Câââât? Da. Probabil pentru tipar. O căutare pe Google ne va da câţiva porumbei, dar la dimensiuni mici. Nici o problemă cu Inkscape. Mai jos vedeţi cu gri, în plan secund, o imagine bitmap cu un porumbel, pe care am refăcut-o ca vector, imaginea din prim plan, cu linii negre clare.

imagine

Cum am făcut vedeţi în screencastul următor. Problema e că nu mă mişc suficient de rapid, şi 5 minute nu mi-au fost suficiente. Oricum, după ce s-a terminat screencast-ul am mai rezolvat doar ochiul la porumbel şi o liniuţă de la aripa de sus. Evident, aş mai putea piguli mult mai mult, dar nu e necesar. În acest caz, cu porumbelul, ne interesează o copie aproximativă, nu 100% fidelă. Deci: cum se face? Haideţi să explic text înainte de explicaţia video.

 1. Importăm imaginea noastră (Fişier, Importă…) şi punem ceva transparenţă, să nu ne încurce vizual ci să ne ajute. (E ca şi cum am desena pe calc.)
 2. Am folosit instrumentul pentru curbe Bezier, dar după cum veţi observa, “reglat” pe linii drepte, deci nimic extraordinar. Am tras cică pe contur, dar foarte foarte foarte vag. De ce? Pentru că rezolvăm apoi “urmarea” atentă a curbelor. Cum? Trăgând de linii şi de noduri. Dacă aţi citit articolele anterioare ar trebui să vă fie destul de clar.
 3. Colorarea imaginii, dacă este cazul.

Atât! Import, desenare, colorare. Uşor în cuvinte, dar în practică poate dura mult. Mie mi-a luat peste cinci minute la porumbel, dar cu practică poate lua mai puţin.

Iată imaginea originală. Putea fi şi de 300 de pixeli lăţime, că nu conta, tot o puteam copia cu Inkscape.

porumbel

Şi iată şi imaginea finală (sfat: daţi click dreapta şi alegeţi deschiderea în tab nou sau salvare locală, pentru ca să vedeţi într-adevăr cât de mare este).

porumbel

Puteţi desigur lua şi fişierul SVG pentru a-l vedea în Inkscape. Similar se poate face cam cu orice imagine. Aţi găsit o imagine prea mică pentru nevoile Dvs? Prea proastă, poate datorită unei comprimări (JPG) prea mari? Dacă se pretează la vectorizare, vectorizaţi-o. Evident, nu vorbesc aici de fotografii, ci de desene. Dar apropo de fotografii, să ştiţi că se poate vectoriza şi ceva după fotografie. M-am jucat într-o zi (şi mi-a luat câteva ore… dar reţineţi, eu sunt începător) cu o fotografie de-a mea.

imagine

Rezultatul? Îl vedeţi mai jos. Să ştiţi că… seamănă cu mine 🙂 . Prietenii ar putea (sau ar trebui?) să confirme.

imagine

Şi cu asta am încheiat materialul de faţă.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Sorin spune:

  Incredibil 3.000 x 2.754 pixeli!!

 2. Flavius spune:

  Interesant, dar aceasta modalitate necesita vectorizarea manuala prin desenare dupa imaginea originala, ceea ce poate sa dureze mult si sa fie ineficient.

  Ar fi fost interesat un tool care sa genereze automat curbe bezier si alte elemente ale imaginilor vectoriale automat pe baza imaginii raster. Evident este foarte dificil sa se genereze automat o imagine vectoriala care sa fie o copie perfecta a celei raster dar macar sa faca o copie cat de cat asemanatoare, care pe urma sa necesite mai putin efort ca sa fie modificata, decat sa fie creata de la 0.

 3. radu.capan spune:

  Există un instrument şi îl voi prezenta.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *