Vimium: navighezi cu Chrome din taste


Ca un mare fan al combinaţiilor din taste am testat imediat extensia Vimium pentru Chrome după ce am citit despre ea pe câteva bloguri. Important: sau reîncărcaţi taburile sau mai bine reporniţi navigatorul, altfel comenzile nu vor funcţiona. Gata? Atunci e timpul să apăsaţi pe taste. Care? Le aflaţi apăsând semnul întrebării, căci se va afişa – vedeţi mai jos – un Vimium Help cu cele de ştiut. Copiind din cititoarele RSS (offline şi online), se foloseşte j pentru a sări puţin mai jos şi k pentru a sări puţin mai sus în pagină. Cu t creaţi un tab nou, cu d îl închideţi (ştergeţi – d de la delete) pe cel curent, cu r reîncărcaţi tabul curent (r de la reload), dar sunt şi comenzi de mai multe litere, precum gf pentru sursa paginii.

imagine

În mod ciudat, unele scurtături sunt puse peste scurtături tradiţionale din Chrome, ceea ce le face inutilizabile. De exemplu Ctrl-U e pentru sursa paginii, deci nu va da o pagină în sus. Şi la fel şi altele. Nu e de disperat, pentru că Vimium permite redefinirea tastelor. Scrieţi de exemplu map u scrollPageUp şi veţi putea folosi u pentru operaţiunea dorită. Probabil vă întrebaţi ce faceţi când trebuie să scrieţi ceva, precum un email, un comentariu, un text în boxa de căutare a unui sit. Vimium e deştept foc: sesizează şi trece în Insert Mode, ignorând comenzile şi lăsându-vă să scrieţi ce doriţi. Bravo. Să mai spunem un lucru: combinaţiile Vimium pot uneori să fie în conflict cu cele ale unor webaplicaţii (cazul Google Reader), dar din nou e o portiţă: definiţi în Excluded URLs pe ce situri extensia să nu fie activă.

imagine

Morala? Destul de mult de configurat, dar apoi fanii combinaţiilor de taste vor zbura printre taburi şi linkuri. Iată pe post de încheiere clipul de prezentare a extensiei.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *