MS Access: deschiderea de formulare din rapoarte


În seria dedicată învăţării lucrului cu MS Access continuăm cu un articol care se referă în continuare la raporturi, mai exact la un truc uneori util – deschiderea de formulare din rapoarte. Dar până acolo un truc introductiv: doriţi să puneţi un număr crescător la o listă (precum în raportul vizibil în captura de mai jos)? Nu se poate folosi ID-ul pentru că acesta nu creşte după cum e sortarea pe care o dorim noi. Şi atunci ce e de făcut? Trucul presupune adăugarea unui câmp la care îi dăm valoarea 1, şi apoi la Running Sum alegem Over All (sau Over Group dacă lucrăm cu grupuri şi dorim numărarea per grup). Simplu, nu?

imagine

Simplu dar de efect. Captura de mai jos ar trebui să lămurească dacă ceva nu e încă clar.

imagine

Şi să mergem mai departe: să zicem că avem un raport cu persoanele din tabela noastră de teste şi vrem ca la un click pe un nume să se deschidă formularul pentru persoane, chiar la persoana cu pricina. Sună greu? Probabil că da, dar procesul e destul de intuitiv. Click pe câmpul din raport care doriţi să devină clickabil, iar la Property Sheet mergeţi la Event şi de la On Click alegeţi să creaţi un macro. Veţi vedea că MS Access 2010 nu vă invită să scrieţi cod curat ci există un editor/constructor intuitiv. La Add New Action alegeţi OpenForm, indicaţi numele formularului la Form Name. Cheia e condiţia, care în cazul nostru va fi = “[ID] = “ & [ID]. Pe româneşte: deschide formularul direct acolo unde ID-ul din tabela Persoane e ID-ul persoanei clickate în raport. Aţi sesizat: e nevoie de câmpul ID în raport. L-am inclus dar, ca să nu apară (nu e nevoie de el vizibil, ci doar pentru macro) am pus în tabul Format, la Visible valoarea No. Dacă am pus acest câmp ID şi am scris corect macroul, vedeţi mai jos captura, totul va fi OK.

imagine

Desigur, cu macrourile se pot face operaţiuni mai complicate. Dacă v-a plăcut acest mic truc încercaţi să realizaţi şi alte operaţiuni (din rapoarte dar şi din formulare). Puteţi descărca baza de date folosită în aceste materiale.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *