Prezentări direct în navigator cu Inkscape şi JessyInk


Folosind Inkscape şi extensia JessyInk, aveţi posibilitatea de a crea prezentări gen PowerPoint sau Impress, dar care să ruleze direct în navigatoarele compatibile cu standardul SVG. E important de menţionat acest aspect pentru că altfel, prezentarea nu va funcţiona. Navigatoarele care au implementat într-o măsură mai mare sau mai mică standardul SVG sunt: Opera (de la versiunea 8.0), Firefox (de la versiunea 2), Chrome şi Safari (ambele bazate pe Webkit al cărui suport pentru SVG datează din 2006). După cum observaţi, în bună tradiţie, Internet Explorer nu se grăbeşte să adopte un standard deschis şi liber. Au totuşi planuri pentru IE 9.

JessyInk este o extensie pentru Inkscape, scrisă în Python şi care foloseşte JavaScript pentru a transforma un document Inkscape într-o prezentare afişată în navigator. Practic, pentru a crea o astfel de prezentare, aveţi de parcurs paşii următori:

 • creaţi un document nou în Inkscape;
 • creaţi mai multe straturi în document, fiecare strat reprezentând o pagină a prezentării;
 • folosiţi JessyInk pentru a transforma fişierul Inkscape într-o prezentare.

Inkscape 0.48 are extensia JessyInk instalată în mod implicit şi este disponibilă în meniul Extensii. Dar pentru a obţine o prezentare dintr-un document SVG, e nevoie ca scriptul JessyInk să fie instalat în fişierul SVG. Acest lucru îl realizaţi din Extensii > JessyInk > Install/Update şi apoi click pe butonul Aplică. De acum, puteţi introduce paginile, grafica şi textul prezentării. Să urmărim împreună etapele creări unei astfel de prezentări:

 1. Deschideţi Inkscape şi editaţi proprietăţile documentului pentru a defini dimensiunea prezentării şi culoarea de fundal. Realizaţi acest lucru din Fişier > Proprietăţi document (Ctrl+Shift+D) sau apăsând butonul corespunzător din bara de unelte.
 2. Afişaţi paleta straturi activând-o din meniul Strat > Straturi (Ctrl+Shift+L).
 3. Creaţi elementele grafice şi textul ce vor apare pe toate paginile prezentării.
 4. Definiţi acest strat ca şi strat de bază devenind astfel fundalul comun al tuturor paginilor. Stratul de bază (Master slide) nu trebuie să aibă un nume predefinit. În JessyInk > Master Slide indicăm numele startului care dorim să fie stratul de bază.

imagine

Stratului de bază îi puteţi adăuga şi un efect de tranziţie în fereastra de dialog Tranziţii* (JessyInk > Tranziţii*). O tranziţie asociată acestui strat va fi folosită în mod implicit pentru toate paginile prezentării atâta timp cât acestea nu au o tranziţie proprie asociată.

* Notă: În stadiul curent al traducerii interfeţei, meniul Transition a fost greşit tradus cu … "Traduceri…" 🙂

 1. Creaţi un strat nou în paleta Straturi şi adăugaţi textul şi grafica necesare.
 2. Asociaţi efecte obiectelor (sau grupurilor) adăugate în pagină din JessyInk > Efecte
 3. Asociaţi o tranziţie stratului alegând JessyInk > Tranziţii* apoi apăsaţi butonul Aplică.
 4. Salvaţi fişierul .svg şi inseraţi-l în pagina html ca o legatură către orice alt tip de fişier. Pentru testul din captura de mai jos mergeţi aici.

imagine

Asocierea efectelor

Comportamentul obiectelor şi efectele ce se asociază acestora se stabilesc în fereastra de dialog Efecte (JessyInk > Efecte)

imagine

Pentru a asocia un anumit efect unui obiect (sau grup de obiecte), acesta trebuie mai întâi selectat. Apoi se alege din meniu JessyInk > Efecte şi se stabilesc parametrii în fereastra de dialog.

Efectele sunt asociate cu două evenimente privind folosirea obiectelor: afişarea acestora (Build-in effect) şi ascunderea lor (Build-out effect). Fiecaruia din cele două evenimente i se pot asocia efecte şi durate diferite. Să luam de exemplu floarea din prezentare şi textul asociat "Fade!". Dacă veţi descărca fişierul prezentării şi-l veţi deschide în Inkscape, veţi vedea că acestea sunt ambele prezente în Pagina 1 a prezentării. Cu toatea acestea, comportamentul lor este distinct şi este legat de succesiunea stabilită. Să explicăm: în vreme ce floarea şi textul au ambele Build-in stabilit pe Fade la 1,5 secunde (Ordine 1), floarea are Build-out setat pe None (ceea ce înseamnă că va rămâne în pagină), iar textul este setat pe Fade cu numărul de ordine 2. Drept rezultat, în pasul 2, textul "Fade" va executa ceea ce este indicat în Build-out. Dacă efectul Build-out are fi fost stabilit cu numărul de ordine 3, atunci textul ar fi dispărut din pagină doar la pasul 3. (Am indicat în cerculeţe fiecare pas asociat unui obiect).

Notă: Nu stabiliţi un timp prea mare pentru un anumit efect întrucât nu puteţi merge mai departe până ce acel efect nu s-a încheiat.

Auto-texts

Această funcţie permite numerotări automate. De exemplu, se poate indica numărul paginii, numărul total de pagini sau titlul unei pagini. Pentru a folosi Auto-texts, aveţi nevoie de un caracter care să-l formataţi cum aveţi nevoie apoi să-l selectaţi şi să-i aplicaţi funcţia din meniul JessyInk > Auto-texts. În exemplul nostru, cuvântul "Pagina" este un text simplu ce se păstrează neschimbat de-a lungul prezentării, iar după acesta am inserat un caracter oarecare asupra căruia am aplicat Auto-texts.

IndexSheet

Când apăsaţi tasta "i" o dată, navigatorul va prezenta mai multe pagini ale prezentării. Apăsaţi tasta "i" din nou pentru a reveni la afişarea iniţială.

În loc de concluzie, aş menţiona două avantaje privind acest gen de prezentări, avantaje datorate standardului SVG:

 1. E nevoie doar de un navigator compatibil SVG pentru a afişa aceste prezentări indiferent de sistemul de operare folosit: Windows, Mac sau Linux;
 2. Dacă în prezentare folosiţi doar text şi grafică vectorială, nu trebuie să va faceţi griji legate de dimensiunea la care va fi vizualizat. Toate elementele vor arăta la fel de bine şi pe un ecran de 3" şi pe unul de 40".

Paul

[Dacă doriţi să publicaţi şi Dvs articole pe acest sit contactaţi-ne. Ne-am bucura şi am fi onoraţi. Acceptăm guest posts în anumite condiţii.]


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

 1. Despre Transitions = Traduceri cred că mie îmi aparține greșeala. 🙂
  Am corectat în sursă la mine, se va propaga peste o vreme.
  Mersi că ai pomenit explicit chestia asta. 🙂

  Cristi


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *