KeePassX: pentru parolele în Linux


Despre excelentul program KeePass Adrian a scris aici pentru PocketPC, iar eu aici pentru Windows. Dar pentru celelalte sisteme de operare? Ei bine, pentru Linux şi Mac există KeePassX, despre care am aflat astăzi via MakeUseOf. Programul – în familia Ubuntu, eu făcând testele cu Linux Mint – poate fi imediat adăugat din Managerul de Programe (căutaţi KeePassX, va apare şi daţi instalare). Pentru OpenSuse sau Fedora mergeţi aici. Trecând de instalare, primul pas va fi să fixaţi parola pentru “depozitul de parole”. Apoi puteţi trece la adăugarea de intrări pentru parole, pe grupuri: email, internet, FTP, chei de înregistrare la programe, ce mai doriţi Dvs…

imagine

Dacă ştiţi KeePass atunci veţi sesiza cât de asemănător este KeePassX, de la iconiţe la funcţionalităţi. Atâta timp cât memoraţi parolele în acest program, nu aveţi de ce să nu le faceţi “tari”, cu generatorul pus la dispoziţie? Mai ales dacă vorbim de conturi valoroase. Desigur, acolo unde ne logăm frecvent e bine să avem parole memorabile, dar eu în rest nu îmi ocup memoria. Unele parole îmi sunt salvate în navigator (ceea ce nu e mereu sigur), dar şi fără o astfel de salvare calea nu e foarte lungă (când preţuieşti securitatea): lansaţi programul (fie el KeePass sau KeePassX), daţi parola generală, folosiţi bara de căutare pentru a ajunge la contul dorit, iar apoi dublu click pe steluţele din coloana cu parole (da, nu e nevoie să deschideţi înregistrarea aferentă). Parola va fi pusă în clipboard pentru câteva secunde.

PS: Era să uit ceva foarte important. KeePassX permite importarea bazelor de date de parole (versiunea 1.x nu 2.x) din KeePass. Pentru o trecere mai uşoară de la Windows la Linux.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. jürgen.toth spune:

    Partea bună este că KeePassX se poate folosi şi în Windows cu o versiune portabilă.

  2. Zorro spune:

    Folosesc de ceva timp atât Keepass dar și KeepassX (pe Ubuntu) și pot să spun că din punctul meu de vedere este cel mai bun program de stocat parole. Într-adevăr există o problemă atunci când te loghezi des pe multe site-uri însă securitatea vine cu niște prețuri.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *