Greenshot: alt instrument pentru capturi


Am văzut acum câteva minute că Ryan de la CybernetNews a scris despre un program de făcut capturi. Altul? Eu unul nu am găsit ceva pe placul meu şi practic tot fan al PrintScreen am rămas 🙂 . Din clipboard duc captura fie în IrfanView, fie în Paint Shop Pro (editorul meu favorit de imagini). M-am gândit să îl testez şi pe acesta şi adevărul e că-i simpatic. Greenhost probabil pariază pe faptul că astăzi e la modă să fii verde, dar nu are de-a face nimic cu mediul, ci e un simplu program open source care îşi face treaba bine, dar mai trebuie puţin finisat. Şi a devenit şi poliglot, dar încă nici un românaş nu a investit timp să îl facă pre limba noastră.

imagine

Pentru captură se foloseşte tot PrintScreen, iar rezultatul poate fi setat să fie trimis 1) în editorul ce se vede în captura de mai jos; 2) în clipboard; 3) salvat direct în locaţia indicată în Preferences (tabul Output); 4) salvată dar cu boxa de dialog pentru a alege Dvs calea şi numele; 5) la imprimantă (huh… cine face aşa ceva? ăla nu e green). Cât priveşte editorul îl vedeţi mai jos: are cele de bază… mai puţin un buton de Undo. Nu e catastrofă pentru că orice element îl puneţi pe captură (şi poate fi dreptunghi, elipsă, săgeată, text, bandă de evidenţiere) e ca obiect (mutabil, scalabil, editabil) şi poate fi şters în orice moment. Dacă vreţi să nu vă arate instrumentul pentru alegerea secţiunii de pe ecran folosiţi Ctrl+PrintScreen şi va fi capturat tot ecranul; cu Alt+PrintScreen va fi capturată fereastra activă; iar ce îmi place mie e Shift+Screen, care reutilizează ultima regiune definită pentru captură.

imagine

La final Ryan semnalează consumul de 16MB RAM, “which is a comfortable amount for a utility like this”. Autorul programului are însă o altă opinie: A few words on memory usage or: working set vs. private working set. Cu alte cuvinte toate bune şi frumoase. O aplicaţie frumuşică, de reţinut! (Apropo: după instalare ea va fi setată să se pornească cu sistemul de operare. Mergeţi la Preferences dacă nu vreţi aşa ceva. Păcată că nu au – încă? – şi o versiune portabilă. Şi oare cine se bagă să îl traducă?)

PS: Mi se pare mie sau nu are implementată redimensionarea capturii?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. moroshan spune:

    Maestre, daca inca n-ati gasit nici pana la ora asta ceva pe plac incercati cu MWSnap si apoi stam de vorba… Eiiiii, cum fu!? 😉

  2. radu.capan spune:

    Din păcate, cu ultima actualizare în 2002, e rămas în urmă, cu siguranţă pentru gusturile mele. Are însă avantaje clare, de la portabilitate, la dimensiune ş.a.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *