Gallery 3 (Santa Fe) e destul de aproape


Gallery este o soluţie PHP pentru cine doreşte să găzduiască local (deci nu pe Flickr, Picasa Web Albums sau alte servicii de acest gen) galerii de fotografii. Un nume mai generic nici că se putea, nu? Pe de o parte a găzdui singur imaginile poate fi costisitor: fotografiile pot să ocupe mult spaţiu şi să consume într-o veselie lăţime de bandă. Tocmai de aceea mulţi preferă să apeleze la găzduire “îndepărtată”. Pe de altă parte, găzduirea locală oferă avantaje, precum configurarea mai exactă după gusturi şi nevoi.

imagine

Soluţii sunt cu carul, şi Google ne ajută căutând php scripts gallery. Am folosit Gallery acum vreo 5-6 ani, după care mi-am dat seama că mai bine ţin pozele pe Picasa, mai ales că există un API bun. Recent însă am avut nevoie de ceva mai personalizat, aşa că m-am reîntors la acest produs pentru a descoperi două lucruri: 1) în iunie Gallery a împlinit 10 ani de existenţă (spune ceva despre istoria de versiuni, comunitatea creată în jurui-i…); 2) se apropie versiunea 3, cu numele de cod Santa Fe. Şi pentru a-mi întări aceast impresie de iminenţă astăzi citim Gallery 3.0 is *almost* ready! (cică “mai sunt trei ticketuri rămase, dar cu lucruri care par a nu ne bloca să facem lansarea”). Că va mai fi o zi, o săptămână sau o lună până la versiunea 3, nu ştiu. Ce ştiu e că am testat Release Candidate 2 (disponibil acum), anunţat ca ultimul RC înainte de produsul final, şi îmi place.

În câteva ore de lucru (foarte puţine pentru instalarea şi configurarea de bază, multe pentru publicarea de imagini şi configurări conform fixurilor mele) am obţinut o galerie ce poate fi văzută aici. Am pornit cu scepticism, cam la fiecare pas spunându-mi “ah, asta nu îmi place, şi probabil aşa va trebui să rămână”. Una câte una le-am biruit toate. Am vrut să afişez dimensiunile imaginilor (culmea, nu o face nativ)? Am făcut. Am vrut ca anumite texte să le vadă vizitatorii şi altele membri? Am făcut. Cam tot ce mi-am propus am reuşit (uneori apelând lla module) mai puţin două lucruri: 1) să scap de “index.php” în cale, deşi instalarea e pe Linux (am citit că sunt probleme cu unele hosturi); 2) să am o pagină cu toate etichetele/tagurile (dar adevărul e că nu am ajuns să “investighez”, poate că se face uşor).

imagine

Chiar de la instalare am avut probleme şi era să abandonez până mi-am dat seama că era o chestiune de drepturi. Instalarea nu a reuşit să dea drepturile necesare, aşa că le-am dat eu. Apropo: cei care aţi folosit sau folosiţi Gallery 2 trebuie să ştiţi că în Gallery 3 imaginile nu mai sunt ţinute în afara instalării, undeva unde ştiţi doar Dvs. Pare un dezavantaj. Imaginile se regăsesc în directorul VARS (subdirectorul ALBUMS) dar există implementată o protecţie, aşa că descărcarea de către un membru neidentificat (dacă interziceţi aşa ceva, cum am făcut eu) e imposibilă.

Ce promite Gallery3? Zice că merge după patru principii:

  • volum mic – adică 5.3 MB pentru toate facilităţile, mult mai mult decât webaplicaţiile similare

  • interfaţă intuitivă – au apelat la experţi în interfeţe (daţi-mi voie să spun că adevărul e pe la jumătate: a progresat ca interfaţă, dar rămâne cumva stângace… apelul la jQuery UI aduce acest cost)

  • rapiditate – s-a analizat ce e important, iar asta a rămas, şi ce era util doar la puţini a fost eliminat, totul pentru ca webaplicaţia să se mişte rapid

  • particularizare – modulele permit să îţi aranjezi Gallery aşa cum vrei tu

Apropo de particularizare! Aici găsiţi module pentru Gallery 3, iar aici teme pentru acelaşi pachet. Mai mult: a apărut GalleryModules.com, iar titlul spune tot. Pentru Gallery 3 s-a apelat la Kohana (framework pentru PHP), PHP5 şi jQuery. Acum rămâne să vedem pe când versiunea finală. Până atunci îmi propun să mai scriu poate un articol despre Gallery 3 (de fapt despre RC2 existent acum).

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *