Pentru o mai bună protecţie în timpul navigării cu Firefox


Nu ştiu cu exactitate dar parcă începând cu versiunea 3.0 navigatorul Mozilla Firefox oferă suport şi pentru navigarea în modul privat, aceasta însemnând că nu sunt lăsate urme ale navigării în cronică sau în alte fişiere. Dar există un … dar, acest mod trebuie activat de fiecare dată manual din bara de meniuri, fie la start sau în perioadele de timp în care noi ca utilizatori dorim să vizităm site-uri care să nu fie (re)văzute de alţii după noi. Pentru cei care doresc să îşi seteze browser-ul să pornească automat în modul privat, opţiune recomandată în mod special celor care folosesc o variantă portabilă Firefox şi se conectează des la calculatoare străine, dar şi pentru cei care lucrează la birou şi nu doresc ca şeful să ştie chiar tot 🙂 , doresc să prezint acum un mic şi simplu truc: Porniţi navigatorul, indicaţi ca adresă about:config şi căutaţi după browser.privatebrowsing.autostart. Cu dublu click pe configurarea amintită schimbaţi setarea din false în true. Închideţi şi reporniţi navigatorul Firefox, de data aceasta de la bun început în modul privat.

imagine

Probabil unii dintre dvs. recurg deja la facilitatea oferită între timp de majoritatea băncilor din România de a plăti facturi şi servicii pe calea internetului prin Online Banking. Şi sigur aţi auzit/citit recomandarea ca pentru un un plus de siguranţă să indicaţi şi să urmăriţi cu mare atenţie linkul spre portalul de plăţi online, el trebuie neapărat să înceapă cu prefixul HTTPS, cu un S în plus faţă de protocolul cunoscut (citiţi mai multe pe Wikipedia). O extensie Firefox permite acum legături securizate, cifrate şi pentru alte site-uri web decât cele ale unor bănci, institute financiare sau portaluri de vânzare-cumpărare. HTTPS Everywhere vine din start cu o bază de date cuprinzând site-uri foarte cunoscute şi des accesate precum Google, Facebook, Twitter, Wikipedia etc. (enumerate în captura de mai jos). Sigur unele dintre site-urile dvs. favorite nu sunt suportate, nici o problemă, puteţi să completaţi baza de date şi să stabiliţi noi reguli de redirectare urmând exemplele din acest tutorial.

imagine

Track Me Not (sau aici) se poate traduce liber prin "Nu mă urmări!" şi este o extensie Firefox creată cu scopul de a proteja sfera privată a utilizatorilor de curiozitatea motoarelor de căutare. După cum ştiţi acestea indexează fiecare căutare asociind-o unui cont de utilizator uşor de reperat cu ajutorul adreselor IP. Extensia bombardează la propriu motoarele de căutare (sunt suportate cele mai cunoscute: Google, Yahoo, Bing, AOL) cu cuvinte cheie aleatorii şi fără de rost care maschează adevăratele căutări ale utilizatorului. Frecvenţa trimiterii acestor cuvinte cheie poate fi stabilită în fereastra de opţiuni, de la unul într-o oră la zece într-un minut. De fapt principiul e identic cu cel folosit de mulţi colecţionari de cărţi: o anumită carte preferată este ascunsă printre altele de duzină fiind astfel mult mai greu de găsit.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *