Gallery 3: instalarea de module şi de teme


Am lăudat zilele trecute webaplicaţia PHP Gallery, care permite să îţi găzduieşti pe propriul server o galerie de imagini. Având experienţa WordPress (de fapt şi cu Gallery, versiunea 2, acum mulţi ani), mi-a fost uşor pentru că filosofia e aceeaşi: pachetul de bază conţine lucruri de bază (normal, nu?), iar pentru “floricele”, adică opţiuni personale, se apelează la module, care dau funcţionalităţi noi, precum şi la teme, care dau interfeţe noi. Instalarea lor chiar e o joacă: se copiază folderul modulului/temei în directorul modules/themes. După care din back-end (captura de mai jos) se merge la secţiunea corespunzătoare pentru module/teme şi se activează.

imagine

La module trebuie bifat modulul ce se doreşte activat şi apăsat butonul de a coada listei. La teme un click pe o temă ne oferă o previzualizare, după care suntem invitaţi să “aplicăm” tema. De la caz la caz, atât modulele cât şi temele vor permite configurări speciale. Dacă vreţi module puteţi porni de aici, dar şi de la situl oficial dedicat modulelor, GalleryModules.com. Ce pot să vă ofere modulele? Multe: de exemplu posibilitatea de a adăuga reclame AdSense într-o galerie; editarea tagurilor în serie; afişarea imaginilor în diverse moduri (de la carusel la genul imagine-deasupra); descărcarea unui album dintr-un click; afişarea de fotografii populare/favorite/aleator; dezactivarea click-dreapta (o minimă protecţie pentru salvarea imaginilor); adăugarea de pagini, formulare de contact ş.a. E important să reţinem că din start Gallery3 vine cu nu puţine module, nu toate activate din prima.

Cât despre teme, din start tema de bază are câteva opţiuni (gen: logo sus, text jos), iar temele noi pot să aducă opţiuni suplimentare. Tema Grey Dragon pe care o folosesc eu la un proiect are multe opţiuni dar, atenţie, pentru buna ei funcţionare depinde şi de anumite pluginuri. Designul la Gallery constă în principiu din antet, partea pentru albume/fotografii, o bară laterală şi subsol. Pentru bara laterală avem din start nişte opţiuni, iar modulele pot să adauge altele. Activarea “blocurilor” (un fel de widgets din WordPress) se face trăgând cu mouse-ul: de la stânga la dreapta pentru adăugare/activare; de la dreapta la stânga pentru dezactivare/eliminare.

imagine

Puteţi merge cu curaj în particularizarea unei teme editându-i fişierele. Evident, trebuie să ştiţi ce-aţi modificat şi să fiţi atenţi la actualizarea temei (fişierele vor fi suprapuse deci pierdeţi editările). În directorul views al temei se găsesc o serie de fişiere cu extensia .html.php. Acestea sunt fişierele temei. Numele sunt destul de sugestive, dar documentaţia nu străluceşte. Oricum, cine ştie PHP şi sapă puţin cu Google poate să adapteze suplimentar o temă aleasă.

imagine

Cam atât. Încă o dată spun că Gallery3 – abia aştept produsul final – se mişcă bine şi dă o impresie de curăţenie şi claritate. Nu prea te poţi pierde în opţiuni. Lucrurile sunt puse cam unde te-ai aştepta, procesele fiind majoritatea intuitive. Bună treabă!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *