Cum să bootezi uşor din Linux şi Windows


De curând mi-am cumpărat un nou laptop şi mi-am pus în gând să instalez Linux Mint ca sistem secundar (în principal ca să economisesc baterie în călătorii). Există pe net mai multe soluţii şi programe care se presupune că asigură "dual-boot" . Însă, după puţină bâjbâială 🙂 am găsit o soluţie remarcabil de simplă. Prima dată instalaţi Windows (dacă aveţi deja Linux e puţin mai complicat, nu am reuşit să conving Windows să se instaleze cuminte pe o partiţie alăturată). Apoi dacă vreţi ca Linux să devină sistemul principal, bootaţi de pe CD, instalaţi Linux Mint şi la lansare veţi vedea dialogul de bootare GRUB, în care Linux Mint este prima opţiune.

imagine

Dacă vreţi ca Windows să devină sistemul principal, bootaţi normal (Windows) , apoi introduceţi CDul. Instalaţi Linux Mint urmând instrucţiunile. Linux va "şti" că preferaţi să bootaţi în Windows şi ca atare la următoarea pornire vă va apărea Windows boot manager. Intervalul de timp până când Windows va bota automat este de 10 secunde. Dacă doriţi să îl scurtaţi puteţi folosi EasyBCD. Meniul "Edit boot menu" vă permite atât să alegeţi ordinea implicită (default) a sistemelor e operare, căt şi timpul de afişare a ecranului de alegere.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. yo9fah spune:

  Se poate regla timpul și din Windows… fie el XP sau Seven!
  Iar ordinea implicită se reglează din Linux… nu văd rostul la EasyBCD… poate ai vrut să prezinți EasyBCD… http://yo9fah.net/bootloader-windows-linux-cu-easybcd/

 2. Andrei spune:

  Din câte am înțeles ordinea se poate schimba din Linux modificând niște fișiere text pe care scrie să nu le modifici și care pot avea denumiri diferite în funcție de ediție 🙂 .

  Oricum, în primele 2 scenarii Linux stabilește ordinea de bootare. EasyBCD e doar dacă te răzgândești.

 3. CopilRau spune:

  In Linux /boot/grub/grub.cfg
  Acolo se seteaza si timpul si ordinea de boot-are. Grija mare ce si cum editati pe acolo. O salvare de siguranta inainte ar fi binevenita. In cazul in care sistemul nu mai pleaca gratie „muncii” voastre porniti cu un Linux live boot cd si restaurati grub.cfg


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *