Pentru începători: prelucrări de imagini cu Paint.NET


Lucrând la Catholica.ro, un sit de ştiri, primesc cu o oarecare frecvenţă ştiri însoţite de imagini… Adesea acestea îmi vin la dimensiuni de parcă ar urma să le tipăresc poster (2.000-3.000 pixeli lăţime), când mie îmi trebuie maxim câteva sute de pixeli. Răspunsul e clasic: “nu mă pricep, dar tu ştii ce şi cum să faci”. Mai iritant e când primesc fotografiile în… document Word (da, inserate)! Mă gândesc de aceea să scriu câteva articole în care să prezint prelucrări absolut banale cu editoare de imagini mai cunoscute. Cei pricepuţi săriţi peste ele… ceilalţi… sper să daţi (neapărat) de aceste articole.

imagine

Am să încep cu Paint.NET, un program foarte bun şi pe care în ultima vreme mă trezesc că îl folosesc tot mai des. Pornim de la premisa că îl aveţi instalat. Obiectivul e să furnizăm dintr-o fotografie mare un detaliu, redus ca dimensiune. Ceva foarte simplu dar care ne trece printr-o serie de operaţii de bază.

1. Deschiderea imaginii. Apăsaţi al doilea buton din bara de instrumente imagine sau combinaţia de taste CTRL-O. Navigaţi prin structura de directoare de pe calculatorul Dvs până la locaţia imaginii cu pricina. După ce aţi deschis-o veţi avea ceva ca mai sus (evident, cu altă imagine 😉 ). Nu ştiţi dacă imaginea e uriaşă sau nu? Priviţi la bara de jos, în dreapta sunt arătate dimensiunile imaginii. În cazul de mai sus scrie 2560×1600. Rezoluţia monitoarelor, în medie, e undeva pe la 1400-1600 de pixeli lăţime. Dacă destinatarul vrea să şi-o pună pe desktop e bine să i-o trimiteţi la 1600 pixeli lăţime. Dacă doar vrea să o vadă, şi 800-1000 poate fi suficient (dar mai bine întrebaţi persoana în cauză).

2. Zoom. S-ar putea să aveţi nevoie să vă concentraţi pe o anumită parte din fotografie. Folosiţi lupa imagine pentru a mări (detaliile se văd mai mari) sau micşora (vedere mai de ansamblu). Dacă aţi dat click pe lupă şi daţi apoi click pe imagine, veţi face zoom in, adică intra mai în detaliu. Când spun click e click stânga. Operaţia opusă, zoom out, se poate face cu click dreapta. Deci click stânga pentru a vedea mai îndeaproape, click dreapta pentru a vedea mai în ansamblu. Cum veţi face des aceste operaţii, reţineţi combinaţiile de taste: z pentru activarea lupei (z de la zoom, desigur), Ctrl+ pentru zoom in şi Ctrl- pentru zoom out. Când aţi intrat în detaliu apar şi bările de defilare sub imagine, respectiv în dreapta. Cu ele puteţi să vă deplasaţi mai exact în imagine în cele patru direcţii (sus, jos, stânga, dreapta). Sau puteţi folosi mâna imagine ce se poate activa şi apăsând h. Cu mâna puteţi trage (a la Adobe Reader) imaginea spre zona dorită de Dvs. (Atenţie: cu zoom in şi zoom out nu mărim nici nu mişcorăm imaginea. E ca şi cum ne-am uita cu lupa mai de aproape sau mai de departe – hârtia rămâne la aceleaşi dimensiuni.)

3. Selectare şi decupare. Avem în faţă zona dorită? Acum trebuie să selectăm detaliul care ne interesează. Folosim instrumentul pentru selecţie imagine la care putem ajunge rapid apăsând tasta s. Acum cu mouse-ul putem trage un dreptunghi. Veţi vedea dreptunghiul pentru că aria lui interioară apare ca un fel de sticlă. Dacă nu aţi făcut selecţia bine, nu e nici o problemă. Trasaţi un alt dreptunghi şi cel vechi va dispărea. Cum se trasează dreptunghiul? Daţi click de unde doriţi să înceapă, ţineţi mouse-ul apăsat şi duceţi cursorul în colţul opus: când e regiunea dorită eliberaţi mouse-ul. Atât!

imagine

Acum vine operaţia magică. Mergeţi în meniul Image şi alegeţi opţiunea Crop to Selection. Sau din taste CTRL+SHIT+X. Am decupat!

imagine

4. Scalarea sau redimensionarea. Observăm că bucăţica are dimensiunile 773×473 pixeli. Să zicem că trebuie să o dăm de 500 pixeli lăţime. Scalarea se face din meniul Image, opţiunea Resize sau apăsând CTRL+R. Va apare o fereastră ca mai jos. La Width scriem 500 şi ne asigurăm că e bifat Maintain aspect ratio. De ce? Doar aşa se menţin proporţiile imaginii. Altfel se modifică lăţimea, dar înălţimea rămâne la vechea valoare. Având bifat, observaţi că de la 773×473 s-a ajung la 500×306. Click pe OK şi chiar e OK: imaginea a fost scalată.

imagine

5. Salvarea imaginii. Acum trebuie să o salvăm. Nu apăsaţi CTRL+S!!! Imaginea originală e bine să rămână neatinsă, aşa că salvaţi ceea ce aţi decupat cu un alt nume. Folosiţi meniul File, apoi opţiunea Save As, sau direct combinaţia CTRL+SHIFT+S. Alegeţi numele noului fişier (diferit de numele original) şi formatul JPG. Nu salvaţi fotografiile nici în format GIF, nici BMP, nici PNG. Cel mai comun şi recomant e JPG. Desigur, PNG e mai bun pentru conservarea detaliilor (în special la desene, nu atât la fotografii). Vedeţi articolul Imagini: să fie BMP, GIF, JPG sau PNG? Acolo se explică şi ce e cu întrebarea despre Quality ce apare după ce aţi ales numele şi formatul. La JPG e bine să fie 90… dacă dimensiunea finală a fişierelor e prea mare, mai micşoraţi, dar să nu afectaţi calitatea prea mult. Încă o dată vedeţi articolul tocmai indicat pentru a vedea ce e cu calitatea.

imagine

Avem acum ceea ce am dorit: o altă imagine în care e doar un detaliu, iar acesta de 500 pixeli lăţime. Acum lucrurile ar trebui să vă fie mai clare. Chiar nu e greu să faceţi aceste prelucrări de bază. Încercaţi cu curaj, atâta timp cât nu apăsaţi pe CTRL+S. Sau mai bine folosiţi nişte imagini de teste.

imagine

Bonus: mai sunt două operaţii ce pot să fie necesare destul de des. În primul rând reglarea clarităţii. Când micşorăm o imagine ea devine mai neclară. Nu mulţi ochi sesizează… De exemplu imaginea noastră de test am redus-o la 300 pixeli lăţime şi o vedeţi mai jos în stânga. În dreapta am apelat la filtrul Sharpen. E atât de des folosit încât trebuie să îl reţineţi: se găseşte în meniul Effects, submeniul Photo, opţiunea Sharpen. Atenţie la abuzuri. Uneori o valoare de 3, 5 sau 10 poate fi exact cât trebuie. Apreciaţi din ochi.

imagine imagine

În fine, uneori trebuie să ascunzi un detaliu din imagine. Ai făcut o fotografie frumoasă şi în spate obiectivului vizat se vede o reclamă la ţigări… Selectaţi zona cu detaliile nedorite şi apoi din acelaşi meniu Effects mergeţi la submeniul Blurs şi alegeţi de exemplu Unfocus. Vă puteţi juca însă şi cu celelalte variante (cu efecte interesante!) precum şi cu valorile de “neclaritate”. Da, Sharpen şi Blur sunt într-un fel efecte opuse, dar des folosite.

imagine

Cam atât. Dacă stăpâniţi cele descrise mai sus atunci aveţi fundamentele necesare pentru prelucrări de bază la imagini. Adică tocmai aţi ieşit, la acest capitol, din categoria celor care dau din umeri când vine vorba de scalat şi decupat o imagine. Să revedem paşii acum.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (13 evaluări, media: 4,62 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. viorel spune:

  Programul este foarte bun dar am si eu o intrebare.
  Am inchis patratelu „colors„: cum il aduc inapoi?

 2. Geta spune:

  Doamne ajuta!
  Sanatate, bucurii si impliniri duhovnicesti, la toata familia. Va multumesc pentru explicatii. Ma ajuta mult.
  Doamne ajuta!
  Geta


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *