Internet Explorer 9: primul beta (II)


În articolul anterior am făcut câteva greşeli serioase şi îmi cer scuze. Era prea seară 🙂 . Am reproşat că nu e uşor să dezinstalezi Internet Explorer 9. Ei bine, da, nu apare la programe instalate pentru că apare la… actualizări instalate! Microsoft lămureşte singur şi clar cum să dezinstalezi IE9 beta. Mea culpa! Am dat deci imediat jos instalarea făcută aseară încercând pachetul în română. Ei bine… mai jos vedeţi mesajul. Pentru că am Windows 7 în engleză se pare că nu pot instala IE9 în română. Neinspirată chestie, zic eu, dar cred că în timp se vor găsi soluţii (workaround). Drept urmare rectific cele din articolul anterior şi cred că, vreţi nu vreţi, veţi sfârşi cu IE9 în engleză (asta doar dacă nu aveţi SO în română).

imagine

În al doilea rând, dincolo de ce am furnizat în articolul anterior doresc să vă semnalez pagina unde Microsoft vă invită să Descoperiţi Internet Explorer 9. E în limba română şi găsiţi cu capturi explicate noutăţile. De exemplu mie mi-a plăcut facilitatea “site-uri fixate”. Un fel de webaplicaţii făcute mai asemănătoare cu programele desktop. În ce sens? După cum vedeţi mai jos, CNet.ro (de fapt, desigur, orice sit) poate fi fixat în bara de aplicaţii, iar la unele situri apare un meniu Jump particularizat, după cum vedeţi la Facebook. Cool! Acum rămâne de lămurit dacă doar IE9 poate stabili acest meniu, sau se vor pune la dispoziţie poate nişte meta-uri în antet, care să creeze aceste intrări în meniul de “sărituri”.

imagine

Citez ce zice Microsoft: Cu Site-uri fixate puteți accesa site-urile preferate direct din bara de activități Windows, fără să trebuiască să deschideți mai întâi Internet Explorer. Fixarea unui site durează câteva secunde: faceți clic pe pictograma din partea stângă a barei de adrese din Caseta unică sau pe pictograma site-ului Web de pe pagina Filă nouă și glisați-o în bara de activități. Asta-i tot. După ce un site a fost fixat, acesta se afișează sub forma propriei imagini mici, separată de Internet Explorer. Acum cu un singur clic accesați site-ul Web preferat. Prin fixarea unui site, site-ul se află în centrul experienței, nu browserul. Când un site fixat este lansat din bara de activități, cadrul browserului și controalele de navigare integrează pictograma site-ului și culoarea sa principală, asigurând o experiență coordonată cu site-ul pe care îl vizualizați.

IE9 foloseşte, asemenea lui Chrome, o singură căsuţă şi pentru adresele web şi pentru căutare. Mă bucur, căci m-am obişnuit aşa de la Chrome. Iniţial nu mi-a plăcut că spaţiul pentru această căsuţă e mic (normal, pentru că, în căutarea de spaţiu, în IE9 taburile nu apar într-o linie separată). Am sesizat apoi că se poate lungi căsuţa trăgând cu mouse-ul marginea dreaptă. Îmi place managerul de descărcări. Sistemul de întrebări la tot pasul poate părea enervant, dar e pentru siguranţa navigării, şi cine ştie ce face şi ce să răspundă poate scăpa de multe întrebări (ex: aprobarea flash-ului pe toate siturile, nu pe fiecare în parte). Mai departe sunt curios să văd îndeaproape instrumentele pentru webmasteri din IE9 – apăsaţi F12.

imagine

Una peste alta IE9 merge într-o direcţie bună. Dacă folosiţi IE, sper că nu versiuni gen 6 sau 7. Un IE8 e bun, dar IE9 se anunţă a fi şi mai bun. La final iau de pe DownloadSquad câteva linkuri cu recenzii la noua versiune IE (pentru cine vrea să citească mai mult):


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 4,29 din 5)
Se încarcă...

7 comentarii

 1. Zorro spune:

  Wow… Începe să-mi placă IE9 din ce în ce mai mult. Cred că versiunea 9 a popularului browser va fi cea mai bună de până acum. Acest lucru nu poate decât să ne bucure pentru că prin concurență se naște inovația.

 2. Codrea Viorel spune:

  Draga Radu,
  Cu toate ca probabil stii, iti (re)amintesc ca in Windows 7 (de la professional in sus, la ultimate cu siguranta) Windowsul ofera posibilitatea trecerii/schimbarii in alta limba, inclusiv limba romana.
  Cu stima,
  pr. Viorel

 3. radu.capan spune:

  Da, stiu, dar prefer Windows-ul in engleza si asa cum alte programe te lasa sa le folosesti in ce limba vrei, indiferent de cea a sistemului de operare, cred ca si Microsoft ar trebui sa faca asa cu IE9. Sau oricum, sa se ia dupa setarile regionale (care sunt RO) si nu dupa limba editiei de Windows.

 4. Vlad spune:

  Ar mai fi de adaugat faptul ca nu merge pe Windows XP. Deci raman la Chrome.

 5. ValsiS spune:

  Momentan este doar un beta :P, dar care pare f f bun din punct de vedere al nucleului (core).

 6. E destul de simplu de realizat „faza“ cu pin to start menu. Trebuie doar să introduci ceva meta taguri în . Exemplu live pe Business Cover. Sunt intitulate jump lists și metoda de implementare e explicată aici: johndandison.com sau cu o căutare pe google după: „ie9 jump list“.

 7. sorin spune:

  Mai bine încercaţi Mozila Firefox. Au trecut la versiunea 4.0 beta 6. Se pare că e o surpriză plăcută!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *