Folosirea Google Apps pentru un domeniu propriu


Aveţi un domeniu propriu? Sau ceva bani să vă cumpăraţi domeniul propriu? Eu unul am făcut aşa ceva acum mulţi ani şi, cam tot atunci, l-am fructificat prin Google Apps. De ce? Pentru că pot avea astfel adrese de email gen GMail dar cu domeniu propriu. Vă recomand din inimă Google Apps ca un utilizator de mulţi ani, că e vorba de un domeniu personal sau poate de asociaţie, firmă, altele. Bun. Gata cu reclama. Acum vine întrebarea pe care am primit-o des: cum fac cu configurările DNS cerute? Până acolo trebuie să porniţi de aici. Acum câţiva ani am prins sute de conturi de utilizator per domeniu, dar acum se poate doar 50 gratuit. Arhisuficient pentru un domeniu personal sau de firmă mică.

imagine

Acum câteva săptămâni am făcut configurările pentru un domeniu (va apare în capturi, dar nu are relevanţă) şi m-am gândit să fac capturi pas cu pas, pentru cei care au nevoie de indicaţii. Aveţi deci domeniul? Atunci click mai sus pe Get Started. În pagina următoare (captura de mai jos-stânga) trebuie să indicaţi acest domeniu. Vine un pas mai plictisitor în care daţi date despre Dvs şi despre firma (dacă e firmă) ce deţine domeniul.

imagine

În fine, mai vine un al treilea pas în care se crează contul de administrator (indicaţi acolo o parolă taaare). Acum lucrurile sunt pregătite pentru marea configurare. Şi primul pas e… să demonstraţi că deţineţi domeniul. Evident! Pentru aceasta aveţi două metode: să puneţi un fişier HTML în rădăcina domeniului sau să puneţi o înregistrare DNS. Ei bine, fişierul HTML poate fi şters la un moment dat din greşeală. Eu aş zice că mai bine puneţi înregistrarea DNS.

imagine

Vi se va spune exact ce să faceţi, după cum vedeţi din captura de mai jos.

imagine

Acum trebuie deci să facem modificările de DNS. Dacă aveţi cont la o firmă de hosting atunci acest cont vă oferă o interfaţă de administrare fie cPanel fie Plesk. Eu am Plesk la domeniul în cauză. Să vedem cum arăta situaţia înainte să fac modificări.

imagine

Un click pe Add Record şi vom avea o mică interfaţă prin care putem adăuga înregistrări CNAME (necesare pentru a demonstra că deţinem domeniul) dar şi MX şi altele. Pentru că vin la modificări nu glumă! Practic veţi ajunge în Google Apps la un ecran de administrare ca mai jos. Pentru email trebuie să faceţi cele mai multe modificări, dar aveţi instrucţiuni (view instructions). Eu de fiecare dată aleg să pun subdomenii per servicii: email.domeniu.ro pentru email, documente.domeniu.ro pentru documente, calendar.domeniu.ro… Aşa ţin mai uşor minte şi ştiu unde să merg. Dar fiecare “nominalizare” de acest gen cere o înregistrare CNAME.

imagine

Concret: am vrut ca identificarea pentru email să fie de la adresa uşor memorabilă email.episcopat.ro şi atunci am ales ca mai jos:

imagine

Am primit indicaţiile:

imagine

Şi am făcut cuminte ce mi s-a cerut:

imagine

Anterior, pentru configurarea emailului, a trebuit să pun şi înregistrări MX:

imagine

Teoretic trebuie aşteptat 48 de ore până modificările de DNS se propagă. Google zice apoi că are nevoie de o oră pentru propriile actualizări. În practică o oră sau două ajung pentru toate actualizările. Mesajul Updating Google servers va dispare din panoul Google Apps şi atunci totul e gata de utilizare. Puteţi adăuga conturi noi.

imagine

Acum desigur, în cPanel situaţia diferă puţin la partea de DNS. Sau nu veţi avea deloc acces la astfel de setări (ups… vorbiţi cu firma de hosting) sau veţi avea ceva ca mai jos. Pentru MX Google explică aici.

imagine

Şi uite acum un cont cu domeniu personal, care arată ca GMail. Arată prea mult ca GMail? Puteţi schimba logoul şi atunci va fi mai personalizat 🙂 .

imagine

Succes!

PS: Contul de administrator va avea mereu sus în contul de email un link Manage this domain, care vă duce la panoul de administrare Google Apps.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

14 comentarii

 1. Raduc spune:

  Am o intrebare si eu: daca eu am domeniul de la rotld.ro, cum fac sa setez stringul acela, pentru ca la rotld pot seta doar dns. 😐

 2. Geo spune:

  Intr-adevar la rotld poti seta doar dns-ul ce indica catre serverul unde ai gazduirea. Toate setarile se fac din panoul de administrare a domeniului. Daca nu ai astfel de panou poti lua legatura cu cei care iti gazduiesc domeniul si sa-i rogi sa-ti modifice ei.

 3. Raduc spune:

  Da, problema e ca nu am nici unde hostat domeniul in prezent.
  Incerc acum totusi sa il hostez pe heliohost.

 4. Sf Ilie spune:

  @Raduc Am facut ceva similar acum vreo 6 luni. Nu mai retin exact, dar parca am indicat http://freedns.afraid.org/ la rotld.ro si acolo am putut face toate setarile gratis. Inclusiv redirectionarea fara www (daca cineva bate doar numeledomeniuluitau.ro, fara www in fata).
  Spor.

 5. Sf Ilie spune:

  A, apropo, nu ai nevoie de hosting platit deloc daca ai site-ul pe google sites. Trebuie doar sa faci pasii de mai sus si sa ai domeniul pe un server dns gratuit.
  Singurul lucru pe care trebuie sa il platesti este domeniul .ro, si pe ala o data si bine.
  Si eu am fost foarte incantat cand am reusit cu 170 de lei sau asa ceva sa imi fac adresa numelemeu@numeledomeniuluimeu.ro

 6. alen spune:

  Nu am inteles o chestie: trebuie sa renunt la hostingul vechi si sa trec la Google?

 7. radu.capan spune:

  Nu, nu, nu! Ideea e alta: ti-ai cumparat domeniul firmamea.ro sau popovici.ro? Atunci situl il ai unde il ai, esti multumit, dar hostingul curent iti da email cu domeniul tau in limita spatiului cumparat. Adica ai luat cont de 5GB de la provider, atunci si fisiere pentru sit si emailurile impart acest spatiu. Mai bine pui emailurile via Google Apps si ai 7GB per cont pentru email, plus interfata si mai toate atuurile GMaill pe domeniul tau propriu!

 8. alen spune:

  Multumesc mult.

 9. Elena spune:

  Intrebare. Eu am domeniu inregistrat si am un cont de blog pe WordPress. Prin gazduirea oferita de ei am setat blogul pe domeniu, astfel ca nu mai apare nume.wordporess.com, apare direct nume.ro. Avand in acest caz gazduie de la WordPress, pot face totusi mail cu numele domeniului meu?

 10. radu.capan spune:

  Aveti acces la configurarea DNS-ului? Atunci puteti folosi Google Apps.

 11. Levi spune:

  Foarte bun tutorialul.
  Am reusit sa configurez ieri google apps pe domeniul propriu usor cu indicatiile de aici.

  Multumesc mult.

 12. D spune:

  Am urmat instructiunile… In mare parte am rezolvat! Pot trimite mail-uri din domeniu dar nu primesc. Ma poate ajuta cineva?

 13. Marius spune:

  Intre timp s-a redus numarul de utilizatori la 10 pentru versiunea gratuita. Insa ramane cea mai cheap solutie la ce ofera, si nu marginal mai ieftina ci la o distanta semnificativa.

 14. Raimi spune:

  Au schimbat grafica … desi e mai simpla acum, mi se pare greu de config. Mai sap. 🙁


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *