Pentru începători: prelucrări de imagini cu IrfanView


Ne întoarcem la începători, la acei absolut începători, pentru a vedea cum se fac prelucrări de imagini, prelucrări de bază, cu un program foarte comun: IrfanView. Îl folosesc de ani de zile, deşi progresul său e teribil de lent iar interfaţa nu foarte frumoasă. E însă teribil de rapid, iar când vrei să deschizi o imagine ca să o vezi tocmai rapiditatea te interesează. Şi acum să lămurim o diferenţă: există viewer-e, adică programe specializate pentru a vedea imagini (se deschid rapid, permit din taste să treci la următoarea imagine…) şi editoare de imagini (care permit prelucrări). Linia de demarcaţie e slabă, pentru că adesea viewer-ele, precum IrfanView sau XnView sau FastStone Viewer, au facilităţi de editare. Invers însă e greu să îi spui la GIMP, Paint Shop Pro, Photoshop, Paint.NET că sunt viewer-e, deşi evident poţi vedea cu ele imagini.

imagine

Poate vă amintiţi, acum o săptămână am scris Pentru începători: prelucrări de imagini cu Paint.NET. Vom merge exact pe aceeaşi paşi, de bază (e bine să citiţi şi primul articol, pentru că acolo sunt multe lucruri explicate pe îndelete.

1. Deschiderea imaginii. Dacă folosiţi IrfanView pentru vizualizarea imaginilor atunci aproape sigur deschideţi o imagine dând dublu-click pe ea în MS Explorer. Dar să zicem că aţi lansat aplicaţia în mod tradiţional: folosiţi primul buton imagine pentru a răsfoi calculatorul după imaginea dorită. Şi prima întrebare: ce dimensiuni o fi având? Nu vă puteţi baza pe ce scrie sus pentru că e dimensiunea afişării, nu dimensiunea reală. Trebuie să apăsaţi I şi atât (sau din meniul Image alegeţi prima opţiune, Information). Veţi vedea acolo la Original size ce dimensiune are imaginea deschisă.

2. Zoom. În IrfanView, cu Enter mutaţi între modul fereastră şi cel pe tot ecranul (full-screen). Cu plus şi cu minus (adică + şi -) puteţi da zoom, adică intra în detaliu sau vedea imaginea mai de ansamblu. Dacă imaginea e mai mare decât ecranul monitorului atunci veţi avea bările de defilare în partea de jos şi în partea dreaptă. De acolo puteţi să vă deplasaţi “pe” imagine spre zona dorită.

3. Selectare şi decupare. Pur şi simplu trageţi un dreptunghi cu mouse-ul. După cum observaţi din imaginea de mai jos, marginea dreptunghiului de selecţie se poate trage cu mouse-ul pentru o ajustare de ultim moment.

imagine

Când aveţi selecţia dorită mergeţi în meniul Edit şi alegeţi Crop selection. Sau din taste Ctrl+Y. Gata! Avem detaliul!

imagine

4. Scalarea sau redimensionarea. Vrem ca imaginea să aibă 500 pixeli lăţime. Apăsând I aflăm că de fapt imaginea are 984 pixeli lăţime. Trebuie deci scalare: din meniul Image alegem Resize/Resample. Scriem la lăţime (Width) valoarea 500 şi apăsăm pe OK. Imaginea va fi scalată.

imagine

5. Salvarea imaginii. IrfanView permite cu S salvare ca (Save As) în ultimul director memorat la salvare, sau Ctrl+S pentru salvare peste. De fapt nu e chiar peste, decât dacă dăm imediat Enter, altfel putem schimba numele imaginii finale. Observaţi lângă boxa de dialog pentru alegerea fişierului final opţiunile pentru JPG (evident, fereastra diferă după tipul de fişier ales – dacă vreţi să nu apară click pe Show options dialog în boxa cu pricina). Din nou un 90, 95 la calitate e suficient (se poate şi mai puţin, fişierul va fi mai mic, dar asiguraţi-vă că nu e prea puternic afectată calitatea imaginii). Nu există previzualizare ca în Paint.NET.

imagine

Am terminat! Şi acum ca în articolul anterior, cele două bonusuri. Mai întâi clarificarea imaginii (Sharpen). Aveţi în meniul Image opţiunea Sharpen sau din taste Shift+S. Eu unul prefer să apăs CTRL+E şi de acolo Sharpen unde am posibilitatea de a alege “intensitatea” clarificării imaginii.

imagine

Cât priveşte ascunderea unor detalii, aici şmecheria cu Blur nu prea merge. Vă recomand tot de la filtre (Ctrl+E) să alegeţi Explosion sau Pixelize, care sunt chiar deasupra la Sharpen. Evident, înainte faceţi selecţie cu zona ce o doriţi “ne-clar(ificat)ă”.

imagine

Aţi testat paşii? Bravo. De acum prietenul Dvs Costică va primi din fotografia făcută de Dvs exact partea pe care o doriţi şi nu toată imaginea. Dacă e cazul.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *