GIMP şi Paint.NET: ce ne aşteaptă


Câteva gânduri reunite sub acelaşi acoperiş în acelaşi articol. Ambele privind spre viitor. Şi am să încep cu GIMP, editorul gratuit de imagini atât de lăudat, probabil cel mai popular sub Linux, dar pentru utilizatorii Windows destul de incomod. Da, mă refer în special la ferestrele multe, fie ele şi “dockabile”, neobişnuite pentru mulţi dintre noi. În octombrie 2009 vă spuneam aici că versiunea 2.8 va aduce aştepta fereastră unică în GIMP. M-am gândit să văd ce s-a mai întâmplat între timp pentru a constata că există un 2.7, instabil, care are în meniul Windows o nouă opţiune: Single-Window Mode. Mai jos vedeţi GIMP 2.7 cu adevărat într-o singură fereastră. Uraaa!!!

imagine

Acum poate unii se vor întreba dacă aşa va muri GIMPshop. Nu cred pentru că GIMPshop nu doar că pune totul într-o fereastră, dar şi afectează meniurile, ba chiar şi unele denumiri pe ici pe colo, ca GIMP să semene cât mai mult cu Photoshop. Util? Păi prea multă “inspiraţie” strică şi unii ar putea obiecta, dar există un avantaj major: dacă aveţi un tutorial extraordinar în Photoshop, cu GIMPshop aproape că tutorialul e utilizabil. Meniurile tot pe acolo, exprimările tot pe acolo… Dar să revenim la GIMP 2.7 – aceasta e o versiune de sacrificiu, ce nu va avea vreo versiune stabilă. E doar trecerea spre 2.8. Detalii despre ce mai oferă nou GIMP 2.7 găsiţi aici. Eu vă pot spune că mai multe operaţii mi-au rezultat în “crăparea” programului, deci chiar nu e stabil.

Să trecem la Paint.NET, un alt editor de imagini extraordinar, doar pentru Windows. La acesta aşteptăm cu nerăbdare versiunea 4.0 dar ea va veni abia pe la sfârşitul anului 2011. Mda (lucrul se explică prin faptul că în spatele acestui program e… un singur om). De pe blogul programului aflăm doar că în viitoarea versiune va exista o fereastră de… opţiuni. Pare greu de crezut, dar autorul a sperat că merge şi fără. A dorit ca Paint.NET să fie un program simplu de folosit, fără configurări. Ei bine, mă bucur că s-a răzgândit pentru că avea o fereastră Settings nu înseamnă că programul e automat chineză curată, ci doar că utilizatorul poate să adapteze Paint.NET după propriile gusturi şi/sau nevoi.

imagine

“Grosul” despre versiunea 4 – chiar dacă nu foarte exact – îl aflăm de pe forumul programului, mai exact de aici. Citim astfel că Paint.NET 4.0 va avea interfaţă a la Microsoft Office 2010 (ieeeee… nu înţelegeţi de ce mă bucur? citiţi ce am scris aici acum câteva luni); un manager pentru pluginuri (acum instalarea se face punând DLL-ul programului în folderul corespunzător); pensule particularizate; interfaţă mai bună pentru tipărire; posibilitatea de re-editare a textelor; foldere pentru straturi (pentru grupate); auto-salvare şi altele.

Cam atât… Am aruncat o privire în viitor… acum să aşteptăm viitorul să devină prezent.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *