Pentru începători: prelucrări de imagini cu Pixlr


Pentru începători şi doar pentru ei am prezentat în două articole cum se fac editări minimaliste. Să zicem ABC-ul cu o imagine. De regulă ce îţi trebuie este să îi reduci dimensiunile, eventual să extragi un detaliu. Şi dacă am prezentat cum se face aşa ceva cu un editor de imagini, Paint.NET, iar apoi cu un viewer de imagini, IrfanView, mă gândesc că ar fi util să vedem cum putem face aceeaşi paşi cu un editor online de imagini (util când nu avem nici un program la îndemână). Cu care editor online? Am ales Pixlr.com pentru că are şi versiune în limba română (dar sunt zeci de opţiuni).

imagine

Să vedem deci exact aceeaşi paşi, şi evident începem cu

1. Deschiderea imaginii. Când am lansat webaplicaţia vedem trei opţiuni: să desenăm o imagine nouă, să încărcăm o imagine de pe calculator sau să încărcăm o imagine de pe web. Presupunem că avem fişierul local, deci mergem pe varianta doi. Sau din meniul Fişier alegem Deschide şi navigăm pe calculator până la imaginea cu pricina. Vom vedea ceva ca mai sus: în partea superioară e meniul, sub el opţiunile instrumentului selectat; instrumentele sunt în panoul plutitor din stânga; mai sunt apoi nişte panouri plutitoare în dreapta, cu diverse utilităţi. Dimensiunea imaginii încărcate o citim la baza ferestrei cu imaginea: vedeţi mai sus un procent (e scalată la 28% din dimensiunea originală) şi dimensiunea (de 2560×1600 lixeli).

2. Zoom. Pentru avem şi un instrument gen lupă, dar mai simplu şi rapid e să folosim panoul Navigator din dreapta-sus. De acolo putem trage slider-ul ca să mărim/micşorăm imaginea, iar dreptunghiul roşu de pe previzualizare ne permite “mutarea” pe imaginea mărită.

imagine

3. Selectare şi decupare. Apăsăm m sau de la instrumente îl alegem pe cel de selecţie: prima coloană, al doilea de sus. Facem selecţia trăgând cu mouse-ul pe imagine, după care decuparea propriu-zisă se face apelând în meniu la Imagine şi de acolo Decupează.

imagine

Vom avea atunci doar detaliul dorit.

imagine

4. Scalarea sau redimensionarea. Imaginea are acum 848 pixeli partea mai lungă, iar noi vrem să fie de 500 pixeli. Mergem în meniul Imagine şi de acolo la Dimensiunea imaginii. Scriem la lungime 500 pixeli şi lăţimea se va modifica automat. Apăsăm OK şi gata, imaginea este redimensionată!

imagine

5. Salvarea imaginii. Mergem în meniul Fişier şi alegem Salvează (sau Ctrl-S). Vom vedea o fereastră ca cea de mai jos, care ne permite să indicăm numele fişierului final, să alegem formatul (JPG e bun cel mai adesea) şi să indicăm factorul de compresie (când îl modificaţi vedeţi imediat şi dimensiunea fişierului final). Atât!

imagine

Acum bonusurile abordate şi în articolele anterioare. Pentru Sharpen, care clarifică o imagine ce a fost redimensionată (din imagine mare făcută imagine mică, mai neclară) se poate folosi din meniul Filtru fie Accentuează (fără parametrii), fie Unsharpen mask (jucaţi-vă cu parametrii: cum îi modificaţi se şi vede pe imagine).

imagine

Cât priveşte ascunderea unor detalii, din meniul Filtru se poate apela la Box blur, mărind cât trebuie la Cantitate. Desigur, şi alte filtre de acolo ajută, precum Pixelare.

imagine

Şi uite astfel, chiar fără vreun program la dispoziţie (poate sunteţi într-o cafenea cu acces la internet) sau poate sub Linux dar ca fan Windows, puteţi folosi webaplicaţii pentru a atinge aceleaşi scopuri (minime aici).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *