Synchronicity: sincronizări programabile


Synchronicity este un program mic şi util, ce poate fi descărcat şi în varianta portabilă, gata imediat de folosit. Prinde bine când aveţi un harddisk extern unde păstraţi date, sau când folosiţi un MP3 player, sau pur şi simplu pentru a avea backup-uri de siguranţă. După cum vedeţi mai jos, configurarea unui profil este destul de simplă dar în acelaşi timp (decent de) puternică. Primul pas este să definim cele două locaţii de sincronizat. Ce mi-a plăcut foarte mult este că poţi folosi atât directoare de pe harddisk, cât şi directoare de pe dispozitive externe (memorii USB) şi din reţea. Dacă mai era şi FTP era un program ideal 😉 .

imagine

Trebuie să alegeţi apoi metoda de sincronizare:

 • De la stânga la dreapta, tipul oglindire: se creează o clonă a stângii în partea dreaptă, copiindu-se toate fişierele de la sursă la destinaţie. Fişierele noi şi modificare din stânga sunt copiate în dreapta; dacă aţi şters ceva în stânga se va şterge şi din dreapta.
 • De la stânga la dreapta, tipul incremental: la fel, se salvează din stânga în dreapta, ce e nou sau modificat; marea diferenţă este că un fişier şters din stânga nu va fi şters şi în dreapta. (Variantă utilă pentru backup.)
 • Bidirecţională, tipul incremental: dacă ceva e nou sau modificat în stânga sau în dreapta se copiază în cealaltă parte, dar din nou nimic nu se şterge.

Puteţi avea control asupra fişierelor care să fie folosite la sincronizare debifând Copy all files. În acest caz puteţi să indicaţi să se sincronizeze doar fişierele JPG (de exemplu), sau în nici un caz fişierele BAK (tot ca exemplu). Se pot folosi şi expresii regulare (aşa că cei cu cunoştinţe avansate vor fi entuziasmaţi).

Până când prindeţi curaj (adică până aţi ajuns să testaţi un profil de câteva ori şi totul se comportă aşa cum aţi dorit) puteţi apela la previzualizare înainte de sincronizare.

imagine

La final să mai spunem că programul permite şi programarea sincronizărilor. Nu sunt foarte multe opţiuni, dar de ajuns pentru cele mai comune cazuri.

imagine

Pentru mai multe vedeţi eventual manualul. Programul nu are încă interfaţă în limba română, însă poate se va găsi o persoană binevoitoare să ajute.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. nicu spune:

  Are un bug :). La copieri de fişiere mari, viteza indicata de fereastra e greşită si poate să descurajeze pe cineva care vrea să îl folosească cu fişiere mari (sute de MB). El zice ca sunt KB dar in realitate sunt MB.
  In afara de asta progrămelul este ok.

 2. jürgen.toth spune:

  O altă aplicaţie de sincronizare pe care nu am testat-o personal, necesită instalare, dar faptul că este oferită pe sourceforge vorbeşte de la sine, este FreeFileSync: http://freefilesync.sourceforge.net/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *