Comprimarea imaginilor în PowerPoint 2007 şi 2010


Între PowerPoint 2007 şi 2010 sunt câteva diferenţe la capitolul comprimarea imaginilor care cred că e bine să fie cunoscute, în special de către cei ce fac “upgrade”-ul. Pentru claritate am făcut un experiment simplu: am luat o imagine mare, mare (aproape 2.800 pixeli lăţime) şi am inserat-o într-o prezentare PowerPoint goală: în versiunea 2007 fişierul a ieşit de 694 KB, iar în 2010 de 744 KB. Apoi am scalat imaginea dramatic (adică am redus-o la 3 cm lăţime) şi am salvat din nou fişierele. În versiunea 2007 (fişierul peisaj-pod2.pptx) dimensiunea a rămas cam tot pe acolo, dar în versiunea 2010 s-a modificat dramatic. De ce?

imagine

Pentru că PowerPoint 2010 aplică comprimarea la salvare fără să te consulte. E de bine, pentru că dimensiunea finală a prezentării iese mai mică. E de rău pentru că dacă te-ai răzgândit şi imaginea micşorată doreşti să o refaci mare… nu se mai poate. Reţineţi deci că în versiunea 2010 orice reducere a imaginilor poate fi pe veci (dacă nu păstraţi imaginile separat de prezentare). Există o soluţie dar din păcate doar per prezentare şi nu per program. Mergeţi în PowerPoint 2010 la opţiuni (File, Options) şi apoi la secţiunea Advanced şi bifaţi Do not compress images in file. Atenţie: dacă bifaţi nu se vor mai comprima deloc imaginile. Inserarea aceleiaşi imagini a produs un fişier nu de 694 KB ci de 1.824 KB!

imagine

În schimb la capitolul “decupări” cele două versiuni se comportă la fel, adică după salvare şi închidere e posibil să se revină la imaginea nedecupată. Cum? Dublu click pe imagine şi veţi avea activă fila Picture Tools > Format, unde veţi vedea Reset Picture. Dar totuşi, dacă avem 30 de imagini mari şi din fiecare am luat doar un mic detaliu, păstrarea imaginilor în întregime poate fi costisitoare ca volum al fişierului. Cum facem să scăpăm de tot de părţile tăiate (repet şi subliniez: ele în practică rămân, şi Reset Picture poate readuce ceea ce s-a tăiat)? Folosim compresia: butonul Compress Pictures din fila amintită, secţiunea Advanced. Mai jos vedeţi cum arată în PowerPoint 2007, respectiv 2010. Deşi par diferite, sunt destul de similare: diferenţa este că în 2007 se cere explicit aplicarea compresiei pe toate imaginile (poate doreşti doar o imagine să o comprimi), pe când în 2010 se porneşte de la premisa că vrei comprimarea tuturor. Partea cu Automatically perform basic compression on save a fost mutată – să zicem – în File, Options, Advanced. A apărut în 2010 un suplimentar Use document resolution ce se alege… vedeţi captura de mai sus (Set default target output to). Bun: oricare ar fi versiunile, important e, dacă vrem să scăpăm de detaliile decupăturilor, să bifăm Delete cropped areas of pictures. Şi dimensiunea fişierul va mai scădea.

imagine

Cam atât. Sper ca aceste explicaţii să fie utile celor care 1) se miră că s-a dus calitatea unor imagini în versiunea 2010 când vor să le rescaleze în sus (mări); 2) vor – oricare ar fi versiunea de PowerPoint – fişiere mai mici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *