Tabletele Wacom Bamboo


Tabletele Bamboo produse de Wacom vin în trei variante: Pen, Touch şi Pen & Touch. Eu tocmai m-am făcut cu un Pen & Touch, aşa că am să vă reţin atenţia cu el o vreme 😉 . Am deci o tabletă Wacom Bamboo Fun Pen and Touch Small (mai jos, dreapta), la 480 de ei, o surată a ei mai veche fiind Wacom Bamboo Pen and Touch (mai jos, stânga), la 432 lei. La CEL.ro găsiţi însă şi Wacom Bamboo Touch, la 250 lei, şi Wacom Bamboo Pen, la 293 lei. Sau poate vreţi să mergeţi în sus: Wacom Bamboo Fun Pen and Touch Medium, la 922 lei.

imagine

Dar nu am să vă plictisesc cu preţuri. Tableta Pen & Touch Small e într-adevăr micuţă: 248 x 176 x 8.5 mm, cântărind 420 grame. Apropo: nu există decât small şi medium. Tableta are 4 butoane în partea stângă (dacă o aşezaţi ca un dreptaci), cel de sus putând dezactiva partea de touch, pentru a-l folosi doar cu creionul (pen). Dacă nu aţi mai folosit niciodată tablete grafice, să vedem la ce pot ele ajuta.

Partea Touch

Dacă folosiţi un laptop deja aveţi un mic touchpad. Cu o tabletă grafică această suprafaţă se poate mări de câteva ori. Ei şi? În cazul tabletelor Bamboo avem câteva gesturi care sunt foarte utile (partea cu “foarte” depinde desigur de gusturi). În primul rând desigur ai mai mult spaţiu ca să plimbi mouse-ul, să faci selecţii, sau drag & drop. Evident că o “bătaie” cu degetul în tabletă va fi ca un click. De două ori şi avem dublu-click. Pentru click dreapta faceţi o “bătaie” cu două degete, simultan, puţin depărtate. Prea puţin? Păi e abia începutul. Tot cu două degete, puţin depărtate, trase pe verticală faceţi scroll-down/up. Dacă faceţi pe orizontală atunci aveţi back/forward, util în MS Explorer dar mai ales în navigatoare. Tot cu două degete, apropiindu-le sau depărtându-le, puteţi face zoom, aplicabil în unele programe (ex: editoare de imagini) dar şi în navigatoare (da, da, şi ele sunt tot programe). În fine, două degete puse pe o direcţie de 45 de grade şi rotite apoi, vor da comanda de rotire a unei imagini (din nou, doar în unele aplicaţii ce suportă astfel de gesturi).

imagine

Partea Pen

Tableta grafică vine cu un “creion”. Acesta are “mina” de plastic (există şi de schimb… deduc deci că se uzează în timp) şi cum îl apropiaţi de tabletă, lumina albă (ce arată că e funcţional) devine roşie (spune astfel: “atenţie! am trecut pe modul pen”). Suprafaţa activă a tabletei corespunde cu suprafaţa monitorului. Aici trebuie obişnuinţă! Dacă duci deci vârful creionul în colţul dreapta-jos al tabletei, şi pe ecran va fi în dreapta-jos. Cu el se poate da uşor click şi dublu-click (dând cu vârful de tabletă o dată sau de două ori, rapid). În plus există pe creion două butoane: cel de jos e util de regulă pentru pan, adică pentru “deplasarea” într-o fereastră cu bare de defilare (scrollbars). Celălalt este pentru click dreapta. Şi cu acest creion se poate naviga pe internet sau utiliza programe (click meniuri ş.a.). Evident, creionul e util în special pentru desenat. L-am testat cu Inkscape şi cu alte câteva programe şi se descurcă bine (1024 niveluri de presiune). De fapt nu spun extraordinar pentru că 1) tableta e pentru cei cu pretenţii medii spre mari, nu pentru foarte-ultra-pretenţioşi; şi 2) nu m-am obişnuit eu încă 100% cu ea.

imagine

Instalare

De la “înfigerea” în USB partea de touch probabil va funcţiona. Dar apoi e nevoie să instalaţi totuşi driverele ce vin la pachet. Ţinând cont că placa nu e foarte nouă şi driverele s-au mai actualizat, puteţi foarte bine porni de aici, trecând prin procesul de înregistrare (pe spatele tăbliţei e numărul serial), pentru a ajunge la driverul la zi. Nu mai reţin, poate trebuie o repornire a calculatorului, dar cert e că în câteva minute tableta e funcţională. Fără mari bătăi de cap. Un mare regret e că ArtRage şi Photoshop Elements, cu care ar trebui să vină tableta, lipsesc pentru că oferta nu e valabilă în Europa… Asta e…

Vă recomand acum să vedeţi pentru alte detalii pagina oficială, unde este şi un clip ce prezintă “puterea” tabletei. Şi vă las cu un clip de pe YouTube.

PS: pentru tot felul de tablete grafice, vedeţi aici oferta CEL.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *