Komodo Edit a ajuns la versiunea 6.0


În luna mai a acestui an am descoperit editorul Komodo Edit şi am scris drept urmare câteva articole. În timp ce admit că e puternic editorul, lansarea e lentă. Enervant de lentă. Aşa că atunci când fac modificări minime mă folosesc tot de Notepad++, dar când programez serios (adică ştiu că voi lucra minute bune, zeci de minute) atunci apelez la Komodo. Aşa s-a întâmplat în ultimele luni, iar o perioadă am folosit beta-ul pentru versiunea a şasea. Acesta se mai închidea uneori pe neaşteptate, dar la un beta nu poţi veni cu reproşuri.

imagine

Ei bine, astăzi a apărut versiunea finală 6, iar aici e anunţul oficial. Pentru cei care nu ştiu amintesc că acest editor, pentru programatori şi webmasteri, e în două versiuni: Komodo Edit e versiunea gratuită şi redusă, iar Komodo IDE e versiunea comercială şi mai plină de facilităţi. Ţinând cont că versiunea comercială e incredibil de scumpă (aproape 300 de dolari), nu poţi decât să presupui că – trebuie că se vinde – îşi face banii. De fapt aşa şi spun ei promovându-şi produsul: “If you get paid to code, Komodo IDE will pay for itself in added productivity in no time.” Dacă vă întrebaţi ce aduce nou versiunea 6 atunci trebuie făcut un slalom atent: în această pagină aflăm ce e nou, dar pentru Komodo IDE, deci trebuie sărit peste ce nu e disponibil în Komodo Edit. În timp ce multe noutăţi privesc strict versiunea comercială, introducerea conceptului de Locuri (Places) sau suportul pentru HTML5 şi CSS3 sunt exemple de noutăţi comune.

Versiunea comercială include acum un sistem de sincronizare între copia locală a unui sit şi cea de pe server; posibilitatea administrării chiar din Komodo a bazelor de date (implicit SQLite, dar cu add-on-uri şi MySQL şi altele). Pentru o vreme programul, ca promoţie, costă 245 usd şi nu 295 usd. Dar pentru mulţi versiunea gratuită e şi ea suficientă. De exemplu eu fac sincronizările cu alt program, la fel şi administrarea bazelor de date MySQL.  Există pentru moment un regret: versiunea 6.0 nu mai suportă add-on-ul Source Tree, care pentru mine – şi nu numai – e esenţial. Cică există un work-around, dar eu nu m-am descurcat. Aştept ca autorul să îşi actualizeze propria creaţie.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. bog spune:

    La mine are un bug enervant: dupa minute bune de lucru in el ma trezesc cu un freeze de toata frumusetea. In linux merge bine.

  2. radu.capan spune:

    Hmmm… Ciudat. La mine e deschis ore întregi şi nu îngheaţă. Merge perfect. Lansare lentă, dar apoi totul merge uns.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *