Slideshow cu PowerPoint (II)


Acum aproape un an am scris despre folosirea ne-ortodoxă a programului PowerPoint pentru a face slideshow-uri. De ce aşa ceva? Atracţia, spuneam atunci, vine de la diversele efecte ce le permite PowerPoint, de la tranziţii la animaţii per obiecte (imagini, text). Poţi realiza un slideshow-felicitare sau un slideshow-rememorare a unui eveniment care să arate foarte bine, cu MS Office-ul pe care îl ai. Toate bune şi frumoase, dar dacă vrei să inserezi 50 de imagini înseamnă 1) slide nou; 2) inserare imagine; 3) potrivire (adică mărire pe tot slide-ul)… Înnebuneşti. Cel puţin aşa am crezut până am sesizat butonul Photo Album în tabul Insert.

imagine

După cum observaţi din captura de mai sus, poţi să încarci câte fotografii vrei dând click pe File/Disk, după care mai rămâne să alegi eventual modul de la Picture layout. Cu un click pe Create ai scăpat de toată bătaia de cap: fiecare imagine va fi pusă pe câte un slide. Desigur, sunt variaţii după aşezarea aleasă. La Fit to slide va fi pusă fiecare imagine la dimensiunea maximă la care încape în slide. Dacă alegeţi 1 picture with title va fi lăsat un spaţiu pentru titlu. Dacă alegeţi să fie două într-un slide, vor fi puse una lângă alta, în linie orizontală. Dacă alegeţi patru, vor fi puse în (colţurile unui) pătrat. Se pot şi mici prelucrări face din acest pas (rotire, contrast, luminozitate).

Acum să vă spun cum am ajuns la aşa ceva. Am avut un set de fotografii de la un eveniment. Câte? 60! Şi am dorit să le expun cu două texte: unul fiind numele evenimentului, iar altul descrierea fotografiei. Cu orice program aş fi încercat, există de regulă o singură opţiune de text. Atunci am apelat la PowerPoint. Aşa după cum am descris mai sus am inserat cele 60 de fotografii imediat, în 60 de slide-uri. Apoi am făcut un cadru text sus pentru titlul evenimentului şi unul jos pentru descrierea fotografiei. Am selectat cele două texte şi pus în clipboard, iar apoi am tot dat şi tot dat Page Down urmat de Ctrl+V. Apoi am parcurs slide cu slide pentru punerea corectarea textului de descriere. La final am pus o tranziţie între slider-uri, am setat să se facă automat, nu la click, la 5 secunde. Şi gata slideshow-ul de proiectat! Ca să meargă în buclă am apelat la opţiunea prezentată în articolul din decembrie 2009.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Andrei spune:

  Daca ai un creator de PDFuri ca „imprimanta” (de exemplu CutePdf) se poate din Irfanview.

  File -> Thumbnails -> selecteaza -> click dreapta -> Print selected images as separate images.

  Din casuta de dialog se pot seta si formata un header si un footer.

 2. radu.capan spune:

  Probabil un footer pe tot PDF-ul? E mai putin flexibil atunci.

 3. Andrei spune:

  Accepta variabile (ex: header – numele directorului; footer numele fisierului). Oricum, probabil ca e intr-adevar mai putin flexibil decat PowerPoint.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *