8Tracks.com, urmaşul lui Muxtape


Despre Muxtape scria în 2008 Jurgen în acest articol. Din păcate serviciul a dispărut, mulţumită RIIA, iar “urmaşul legal” a fost desemnat 8Tracks (nu în sens juridic, ci “porecla” câştigată). Că e legal pare a o susţine faptul că suntem în 2010 şi situl este încă online. Dar să o luăm cu începutul: ce oferă acest sit? Este ca un fel de uriaş depozit de “casete” audio de vreo 30 de minute, sau echivalentul în 8 piese (8 tracks – acum ştiţi de ce îi spune aşa sitului). Fiecare “casetă” este de fapt o listă, sau playlist cu minim 8 piese… iar tu nu ştii care sunt piesele. Hopa!

imagine

Da, acesta e costul pentru legalitate. Aşa cum la un radio nu poţi să ştii ce piesă urmează şi nu poţi să sari la piesa următoare, la fel se întâmplă (aproape) cu 8Tracks. Încercaţi să daţi skip şi după câteva încercări vi se va spune că nu se mai poate, datorită înţelegerilor contractuale. Deci în timp ce 8Tracks simulează a fi un colector de playlist-uri, pentru ca să ţină costurile la un nivel scăzut funcţionează de fapt ca un radio. În fine, nu am să intru prea mult în aceste explicaţii: reţineţi doar că e o găselniţă pentru a nu încălca Digital Millennium Copyright Act. Luaţi ca exemplu această selecţie. Pentru că am ascultat-o văd deja piesele conţinute: le-am aflat una câte una; Dvs la început veţi afla doar titlul primei piese.

Şi atunci cum alegi piesele? Simplu: prin încercare. A, nu, nu e 100% aleator. De pe prima pagină veţi vedea nişte taguri care vă permit să săriţi la selecţii de muzică rock sau country sau tehno sau ce preferaţi Dvs. Apoi avem şi o boxă de căutare. Este însă o parte clară de loz în plic: selecţiile sunt făcute de utilizatori ca Dvs, unii cu gusturi muzicale mai pe placul Dvs, alţii nu. În final poate veţi identifica acei “DJ” ce fac compilaţii mai interesante. Sau faceţi chiar Dvs compilaţii (“mix”-uri, cum li se spune).

imagine

La final vă las cu mix-ul invocat anterior, pentru a demonstra embed-uirea.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *