HeidiSQL: un excelent manager pentru MySQL


În martie 2009 Lucian recomanda în comentariul la un articol programul HeidiSQL. În aceeaşi lună am scris pe scurt despre el, apreciindu-l şi criticându-l în acelaşi timp. Între timp am rămas doar cu aprecierile. Da. Criticam atunci faptul că programul eşua la editarea textelor, nu doar la codificarea pentru Europa de Est (ISO-8859-2), dar şi la UTF-8. Eu pur şi simplu i-am pus cruce şi am uitat de el. De mai multe luni m-am gândit să îi dau din nou o şansă. De ce? Pentru că ceea ce am folosit până atunci, SQLyog, un program extraordinar, dar comercial… (Da, are şi o versiune gratuită, dar enervantă.)

imagine

Prin captura de mai sus am căutat să demonstrez că HeidiSQL şi-a rezolvat problemele de atunci: pot edita textele fără probleme, cu diacritice cu tot. Şi uite aşa, după cum spuneam, din partea mea au rămas doar laude. După ce am folosit ani de zile SQLyog (ups… da) mi s-au format desigur anumite obiceiuri, iar interfaţa la HeidiSQL cere desigur adaptare. Mi-am impus să nu mă mai întorc înapoi şi nu a mai fost nevoie! De câteva luni am folosit doar HeidiSQL, nu tu SQLyog, şi nu am regrete. (Vă rog, nu îmi indicaţi în comentarii phpMyAdmin – eu o consider o soluţie de criză, nu una adevărată pentru cei ce lucrează intens cu MySQL.) Aşa stând lucrurile, m-am gândit să reamintesc de program, ba poate chiar să scriu câteva materiale.

Desigur, pentru a începe să folosiţi programul trebuie să vă definiţi mai întâi profilurile pentru bazele de date / serverele respective. Din păcate majoritatea firmelor de hosting interzic accesul remote la bazele de date (de fapt din fericire, căci le fereşte de atacuri), aşa că lista într-o vreme lungă s-a redus şi la mine la câteva (ar fi mai multe, dar în ultimele luni doar pe vreo 5 baze de date / servere am lucrat). Definirea unui profil e banală şi conformă aşteptărilor. Adresa serverului, numele de utilizator şi parola. De la Databases puteţi alege o bază de date anume, dacă altfel ar apărea acolo mai multe. Iar dacă vă întrebaţi de tabul Statistics, nu e ceva avansat ci doar statistici despre folosirea respectivului profil.

imagine

Să vedem logarea la serverul meu MySQL local. După cum vedeţi am câteva baze de date local, unele de teste, altele de “producţie”. Un click pe o bază de date va face să apară în dreptul ei dimensiunea (vezi rapid astfel ce baze de date sunt mai mari). Mai mult, în partea dreaptă-central apar detalii despre baza de date, respectiv lista de tabele cu diverse detalii, printre care numele (evident), numărul de înregistrări, dimensiunea, data creării şi ultimei actualizări…

imagine

Un dublu click pe o tabelă o va deschide: observaţi că în partea de jos avem informaţiile despre structura respectivei tabele, dar aceste informaţii sunt… editabile. Da, de aici se poate schimba numele unui câmp, tipul lui, alte informaţii. Ba chiar şi ordinea câmpurilor (pur şi simplu trăgând cu mouse-ul). După ce aţi făcut o modificare se va activa butonul Save. Apăsaţi-l şi se vor face modificările dorite. A! Revenind a captura de mai sus, în partea de jos observaţi o zonă unde permanent se afişează interogările rulate pentru efectuarea celor dorite de Dvs. Foarte utilă această zonă, că vrei să înveţi MySQL, că vrei să urmăreşti ce se întâmplă. Bun. Mergem mai departe. Sub tabul cu tabela deschisă apare o linie de taburi cu diverse funcţiuni, nu foarte comune (utilizatorii avansaţi le vor aprecia însă). Aşa, ca să amintesc una, de exemplu de la CREATE code puteţi lua codul de creare a tabelei curente, de ajutor când vrei să faci copii (ca structură).

imagine

După tabul cu tabela deschisă avem un tab Data. Putem vedea conţinutul tabelei, ba chiar şi edita – am spus deja şi aţi văzut în prima captură – în plus având şi nişte instrumente pentru sortare, afişarea selectivă a câmpurilor, respectiv filtrare.

imagine

În fine, închei cu tabul pentru interogări: Query. Da, nu face autocompletare la câmpuri, dar oricum ai acces la ele din panoul din stânga (vedeţi în captura următoare). Dacă o interogare o foloseşti des o poţi salva (click dreapta şi Save as snippet şi va apare atunci în panoul din stânga la Snippets). Mai jos vedeţi o interogare rulată: rezultatele apar dedesubt.

imagine

Cam atât acum. Dacă nu aţi folosit HeidiSQL poate acest articol vă va convinge să încercaţi programul. E gratuit, are versiune portabilă, e actualizat destul de des şi face o treabă excelentă. Cu alte ocazii voi aminti poate unele facilităţi mai avansate.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Ma bucur ca iti e de folos, am gasit la randul meu multe lucruri utile aici pe blog-ul tau. 🙂

  2. ripeanu ionel spune:

    As dori si eu o documentatie complexa despre HeidiSQL? Puteti sa ma ajutati?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *