Google: Picasa şi grupurile


Google are priorităţi şi priorităţi. Iar Picasa şi Google Groups nu se numără din păcate printre priorităţile de vârf. La programul Picasa – un program excepţional pe care eu îl folosesc pentru publicarea pozelor în Picasa Web Albums, făcând din program “reglările” de rigoare la imagini – am avut mereu ciclul: o nouă versiune, doar în engleză… luni de aşteptare… şi uite şi versiunile în limbi, printre care şi româna. Dacă aţi avut instalată versiunea 3.6 în română ea nu s-a actualizat. Mai defectuos, eu am păţit cu 3.8 în engleză că se “actualiza” la 3.6 în română. Dar să privim partea plină a paharului: acum, de azi, versiunea 3.8 e în 3.8, pardon 38 de limbi.

imagine

Ca să aveţi Picasa în română – ilustrat în captura de mai sus – trebuie să mergeţi la picasa.google.ro. Ce e nou în această versiune e prezentat aici, iar pe CNet.ro s-a scris în august aici (foarte pe scurt). Citez de pe Google pentru cei comozi:

  • Film cu chipuri— Poate va trebui să creaţi un slideshow pentru o zi de naştere sau o nuntă. Poate aveţi doar două zile la dispoziţie şi nu aveţi decât mai multe fotografii de grup. Nu intraţi în panică. Cu noua funcţie Film cu chipuri, puteţi crea rapid un slideshow cu o persoană specială, axat pe o persoană specială, la care să adăugaţi tranziţii, muzică şi legende. Urmăriţi un videoclip demonstrativ pentru un film cu chipuri.
  • Încărcarea loturilor — Gestionaţi-vă şi organizaţi-vă fotografiile. Am îmbunătăţit funcţia de încărcare pentru ca dvs. să puteţi încărca simultan mai multe albume pe Picasa Web Albums. De asemenea, puteţi să eliminaţi albume, să schimbaţi dimensiunea fotografiilor încărcate, vizibilitatea sau starea de sincronizare a fotografiilor care sunt deja prezente online pe Picasa Web Albums
  • Editaţi în Picnik — Aplicaţi magia Picnik fotografiilor dvs. selectând Editaţi în Picnik din fila Efecte de bază. Picnik este un editor de fotografii simplu şi puternic, care vă permite să editaţi fotografii cu uşurinţă, să le distribuiţi şi să le salvaţi înapoi în Picasa Web Albums, chiar din browserul dvs.
  • Panoul Proprietăţi — Acum, serviciul Picasa este compatibil cu date XMP şi EXIF. Datele despre imagine, împreună cu locaţiile şi etichetele, sunt acum disponibile în panoul Proprietăţi. Utilizaţi aceste informaţii pentru a vedea exact setările aparatului foto pe care le-aţi utilizat când aţi făcut fotografia respectivă.

Un alt serviciu destul de slab tratat e Google Groups. Cu toate acestea eu îl folosesc foarte des. Am câteva grupuri stabile pe care le-am înfiinţat, cu diverse scopuri, dar adesea creez grupuri cu viaţă scurtă, pentru rezolvarea unor sarcini concrete. Adaugi rapid membri şi ai un grup funcţional în 5 minute. Prefer grupurilor Yahoo, deşi funcţionalităţile sunt ceva mai puţine. Dar uneori chiar atât îţi trebuie: un mecanism care să îţi permită ca mai mulţi oameni să comunice între ei trimiţând un email la o anumită adresă (cevreitu@googlegroups.com). Faptul că Google Groups nu a avut blog – cum au mai toate serviciile Google – spune ceva. A apărut un blog luna trecută pentru a preveni despre unele schimbări.

imagine

În principiu e vorba de iminenta dispariţie a paginilor şi fişierelor din grupurile Google. Adică până acum puteai la pagina unui grup să ataşezi nişte pagini (cu misiunea, programul, lista membrilor, ce vroiai) dar şi nişte fişiere (statutul în Word, altele). Adio. Acestea dispar. Sugestia lor e să asociem grupurilor un sit realizat cu Google Sites, unde putem avea pagini şi fişiere. Personal nu mă interesează aşa ceva, dar mă gândesc că poate unii au depozitate informaţii text sau fişiere importante şi vor vrea să şi le “ridice” (termenul e februarie 2011). Elementul bun ce îl văd din toate astea e introducerea pe care o fac ei, introducere care e o explicaţie şi în acelaşi timp promite un viitor poate interesant: “To focus on improving the core functionality of Google Groups — mailing lists and forum discussions — we have decided to stop supporting the pages and files features”. Aşteptăm să vedem ce aduce acest focus.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *