HeidiSQL: întreţinere şi export


Revin la HeidiSQL, program pe care l-am lăudat săptămâna trecută când l-am prezentat ca un excelent manager pentru MySQL. Astăzi doresc să vă prezint mai în detaliu facilităţile ce le pune la dispoziţie pentru întreţinerea, respectiv exportarea bazelor de date MySQL. Ce “întreţinere”? În timp tabelele încep să mai dea “rateuri” (termen complet netehnic, dar pentru mulţi e mai bine să rămână aşa) şi atunci intervin două funcţii MySQL foarte utile: Optimize şi Repair. Doar că HeidiSQL nu cere să ştiţi funcţiile, sintaxa lor.

imagine

Observaţi mai sus tabul Maintenance. Având selectată o anumită bază de date, putem alege o anumită operaţie. Dacă aveţi emoţii începeţi cu Check 😉 , care doar verifică starea de sănătate a tabelelor. Dar operaţiile cele mai frecvente sunt, spuneam, cele de optimizare (poate reduce uneori impresionant dimensiunea bazei de date – o vedeţi în dreapta numelui, în panoul din stânga – mai ales dacă nu aţi făcut de multe luni o optimizare) şi reparare (uneori probleme ce par grave “ah, a clacat webaplicaţia” se rezolvă cu un simplu repair). Vine după Maintenance tabul Find text, util – în rare situaţii – dacă ştiţi ceva text dar nu ştiţi în ce tabelă zace.

Cu adevărat util e tabul SQL export. După cum observaţi, pentru exportarea datelor avem câteva modalităţi: No data e util dacă dorim să exportăm doar structura, fără date (este evident dar să spun: marcaţi în panoul din stânga baza de date, eventual doar tabelele dorite, dacă nu toate); DELETE+INSERT e modul probabil cel mai folosit, ştergând tot ce era şi punând datele din sursă; vin două moduri INSERT (nu le-am testat, dar înţeleg că primul face UPDATE unde este o înregistrare, iar al doilea sare dacă există o înregistrare – cu acelaşi ID mă refer).

imagine

Dacă sursa e aleasă şi modul de exportare fixat, rămâne de lămurit destinaţia: cel mai adesea veţi folosi exportarea într-un singur (şi mare – de la caz la caz) fişier .sql; dacă sunt date puţine, puteţi pune în clipboard; dar ceea ce m-a bucurat enorm e că poţi exporta chiar din program o bază de date de pe un server pe altul! Foloseam SQLyog, repet, inclusiv pentru această “migrare” şi când am regăsit în HeidiSQL aşa ceva am ştiut că am găsit înlocuitorul perfect. Dacă aveţi acces remote la o bază de date o puteţi descărca local, sau invers, pune ce e local pe serverul remote. Merge brici! Ştiu pentru că fac frecvent aşa ceva.

imagine

În fine, vine şi tabul Bulk table editor iar captura zice am totul. Bifaţi ce doriţi schimbat, şi se va aplica pe baza de date selectată (sau pe tabelele selectate).

imagine

HeidiMySQL mi-a câştigat inima. E teribil!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *