Adio HDD? Adio unitate CD/DVD?


Nu îmi permit să mă intereseze Mac-urile, dar în ultimele zile, de când cu lansarea noului MacBook Air, am tot văzut diverse articole şi unele lucruri m-au descumpănit puţin. Citind, m-am mai lămurit. Nu că mi-aş fi format o opinie finală (cu atât mai puţin competentă), dar m-am gândit să împărtăşesc câteva (clipuri şi) gânduri cu cei interesaţi (feedback-urile sunt ca de obicei binevenite). Astfel, unul dintre lucrurile care m-au mirat, şi sincer cred că e o plusare fără prea mare acoperire, este că “Apple a omorât astăzi CD-ul”.

Că unii constată folosirea tot mai rară a CD-urilor şi DVD-urilor, respectiv a unităţilor pentru acestea, e una, dar nu poţi generaliza. Se poate ca zilele să îi fie numărate, nu neg. Ştiu mulţi care nu îşi mai depozitează datele pe DVD-uri ci, inclusiv motivat financiar, ci pe harddiskuri externe (calculaţi câte DVD-uri vă trebuie pentru a acoperi capacitatea unui HDD de 1TB şi comparaţi preţurile). Apoi eu însumi de ani de zile nu mai îmi amintesc să fi folosit un CD/DVD pentru a instala ceva (dacă sunt drivere merg plug & play, dacă sunt programe le iau de pe net), ci mai ales pentru a salva date (eu combin DVD-urile cu HDD extern, două copii pentru ce-i mai valoros). Cred însă că până a dispariţia DVD-urilor vor mai trece câţiva ani, poate chiar ani buni. Recunosc că am fost sceptic şi când se vorbea de dispariţia dischetelor: am fost foarte bucuros la primul meu laptop că avea aşa o unitate… apoi nu m-a mai interesat.

Ce mi se pare mai interesant e că noul MacBook Air nu mai are harddisk. A nu se înţelege că nu mai are un loc de depozitare a informaţiilor. Doar că foloseşte acum (vedeţi aici detalii despre interior, şi imagini) memorii flash. Nu memorii USB 🙂 . Pentru a afla despre memorii flash consultaţi pagina Wikipedia în română sau (mai completă) în engleză. Citez puţin: Memoria (de tip) flash este o memorie electronică, de calculator (sau alt aparat), nevolatilă (în care datele persistă şi fără alimentare cu energie electrică), şi care la nevoie poate fi ştearsă şi reprogramată (reîncărcată cu date). "Flash" mai desemnează şi tehnologia folosită la fabricarea memoriilor de acest tip. […] Memoriile flash au avantajul hotărâtor că sunt nevolatile (conţinutul de date nu se pierde atunci când se întrerupe curentul). În plus, ele prezintă o viteză de citire (viteză de acces) ridicată, chiar dacă aceasta este ceva mai mică decât la memoriile volatile de tip dynamic random access memory (utilizate pentru memoria principală la PC-uri); flashurile sunt şi foarte rezistente la şocurile mecanice, ceea ce le face foarte apte pentru aparatele portabile. În sfârşit, memoriile flash mai rezistă şi la presiuni mari, temperaturi ridicate şi scufundare în apă.

Ştiţi ce mă fascinează pe mine cel mai mult? Că memoriile flash nu fac zgomot ca HDD-urile 🙂 . Şi vă las la final cu încă un clip, cam de pe la minutul 6:30 fiind despre noua mândrie Apple. Vizionare plăcută la ambele clipuri şi nu uitaţi şi de primul link pentru a mai explora. În SUA preţul începe de la 999usd. Oare în România de la cât credeţi că va începe?

PS: Nu am spus nimic despre configuraţie, câte ore ţine bateria şi altele pentru că apar – repetat! – în clipurile inserate.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. Birkoff spune:

  De 2 ani se tot vorbeste de hardiskurile de tip SSD (solid state disk) cunoscute si ca hdd flash si se stie ca toti producatorii tind sa treaca la ssd-uri in defavoarea hdd-urilor normale…
  Problema majora cu SSD-urile este ca au un timp de viata limitat, in general garantate sa functioneze in regim de lucru normal timp de 10 ani, dar aceasta durata se scurteaza pe masura ce se fac mai multe scrieri si stergeri pe acel SSD (aceeasi problema e la orice memorie de tip flash cum ar fi stick-urile usb, sd cardurile si celelalte dispozitive bazate pe aceeasi tehnologie).
  Exista destula documentatie pe net legata de acest lucru (durata de viata a memoriei flash) si se stie ca e de preferat sa nu faceti defrag pe astfel de hdd pentru a nu scurta timpul de viata.

 2. radu.capan spune:

  Probabil se vor găsi soluţii împotriva problemelor legate de SSD. În timp. Mulţumesc de comentariu.

 3. Etravel spune:

  E extrem de discutabila miscarea Apple. Cel mai probabil pare sa fie doar o miscare de push market, pentru a adopta produsul lor nou. Doar atat.
  In rest desigur ca DVD-urile nu vor muri asa de repede, vor fi poate inlocuite incet-incet de Blue Ray, dar sigur mediul de stocare rotund din plastic, asa cum il stim noi, nu va disparea. Sunt asa de multe situatii in care e totusi nevoie de DVD-uri, incat sigur acestea vor mai fi in uz mult timp de acum incolo.

 4. Sorin spune:

  Daca ar fi sa privesc in timp, monitoarele CRT au fost inlocuite de LCD-uri, casetele de back-up au fost inlocuite de CD/DVD/BluRay, HDD-urile „clasice” vor fi inlocuite de SSD-uri. Astazi, chiar daca LCD-urile sint la moda, sint situatii unde CRT-urile cu culorile (nuantele!) reproduse la perfectie sint singurele alegeri, apoi HDD-urile sint imbatabile la raportul pret/MB,GB,TB stocat.
  Tehnologia se dezvolta si componentele se dezvolta de asemenea, dar astept un salt mult mai spectaculos: ecrane virtuale holografice cu adevarat 3D, dispozitive de control 3D ca inlocuitor pentru mouse, unitate de calcul masiv multi-procesor, stocare de informatii pe cristale. Cercetarile tehnologice de azi vor determina viitoarele configuratii de computere de miine.

 5. Mr Tom spune:

  Cui ii pasa in primul rand e un produs Apple iar ca orice produs Apple se adreseaza celor care habar n-au ce e acela un calculator si il cumpara doar pentru ca arata frumos de la exterior, un sistem de operare invechit, performante reduse, aplicatii putine , pret urias, se adreseaza special celor care au bani da n-au creier.
  Si cand ai un produs care se adreseaza prostilor ai succes instant fiindca prostii predomina pe aceasta planeta.

  Si dupa cum am observat in ultima vreme Apple castiga foarte mult si investeste foarte mult in reclame dar nu orice fel de reclame ci cele care duc la subliminal ca exemplu toate site-urile de IT dau stiri despre Apple si produsele lor in prostie nu auzi decat de iPhone, IPad, IPod, IMac si care or mai fii ele, de ce toate astea ? fiindca asta e un nou mod de a face publicitate prin a scrie articole prin care prezinti intr-o lumina favorabila un anumit produs dupa care lumea il va cumpara.
  Si genul asta de reclame prind la prosti de asemenea.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *