Suportă calculatorul Dvs. formatul Blu-ray sau nu?


Au trecut doi ani de la sfârşitul războiului dintre formatele HD-DVD şi Blu-ray, ultimul ieşind învingător. Trebuie să recunosc că de la citirea articolului respectiv nu prea mi-am făcut gânduri despre aceste formate, între timp chiar am achiziţionat şi un calculator nou fără să pun mare preţ pe posibilitatea suportului pentru formatul Blu-ray. Nefiind un pasionat al filmelor de lung metraj pur şi simplu am uitat de acest format. Iată că deunăzi am fost nevoit să vizionez un disc Blu-ray şi am zis să îl încerc pe calculatorul meu nou, fiind de părere că va rula fără probleme. Nu a fost deloc aşa, discul nu a fost recunoscut.

imagine

Hmmm… Dezamăgit şi totodată curios să aflu cauzele am pornit o căutare pe Google, care mi-a luat ceva timp dar în final am dat de un program pe care găsesc de cuviinţă să vi-l recomand şi Dvs. pentru astfel de cazuri. Cyberlink BD & 3D Advisor este un mic executabil pus la dispoziţie după cum ne spune numele de către firma Cyberlink (cunoscută în special datorită programului Cyberlink PowerDVD, preinstalat ca reclamă/shareware pe unele calculatoare) pentru a verifica dacă calculatorul poate recunoaşte şi reda formatul Blu-ray. Acest program poate fi util în cazuri similare cu cel descris la începutul articolului, dacă avem un calculator mai vechi sau dacă suntem rugaţi de un prieten mai atehnic din fire să îi spunem ce poate sau nu calculatorul său cu formatul Blu-ray. Pentru descărcarea programului trebuie să indicaţi un nume şi o adresă de mail (din proprie experinţă pot spune că nu se verifică autenticitatea). Din păcate limba română nu este suportată.

După instalarea programului veţi avea la îndemână două opţiuni: prima verifică suportul pentru redarea discurilor Blu-ray iar cealaltă suportul pentru convertirea şi redarea conţinutului din 2D în 3D (ThruTheater-3D). Alegeţi o opţiune şi după o perioadă scurtă de scanare a sistemului vă sunt oferite rezultatele cu posibilitatea de a obţine mai multe informaţii dacă sunteţi conectaţi la internet. Programul îndeplineşte o singură funcţie şi aceasta într-un mod rapid şi uşor de înţeles. Ce putem dori mai multe?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Mr Tom spune:

    Pai stai asa tu iti cumperi calculator nou si habar n-ai daca unitatea lui optica suporta sau nu Blu-Ray ? Inseamna ca nu stii ce ti-ai cumparat in primul rand, in al doilea rand formatul Blu-Ray isi tot schimba cheile de decriptare de la o zi la alta dupa cum sunt sparte de hackeri astfel ca daca ai un player Blu-Ray stand-alone mai vechi si bagi un disc mai nou s-ar putea sa nu-l poti viziona decat daca-i faci playerului un update de firmware de pe internet sau in unele cazuri nici chiar asa. Plus de asta ai nevoie de un system de operare Vista sau Win 7 care au suport HDCP plus un monitor cu suport HDCP, acum depinde si ce versiune HDCP are daca e una mai veche probabil n-o sa mearga din nou, iar pe cele care n-au suport HDCP merge doar pe iesire VGA.

    Tot amalgamul acesta de reguli stupide plus criptari peste criptari nu face altceva decat sa te opreasca sa-ti doresti a mai cumpara o unitate Blu-Ray, un player stand-alone sau discuri cu filme Blu-Ray deoarece daca la un moment dat se intampla sa nu intrunesti toate conditiile enumerate mai sus se poate sa ajungi sa nu poti viziona continutul discului.

  2. jürgen.toth spune:

    Mai repet doar o dată: 1) Pur şi simplu nu m-a interesat să am o unitate cu suport Blu-ray, de obicei am nevoie stringentă de alte configurări (care implică alte costuri relativ mari), dacă urmăresc filme pe calculator (maxim 4-5 ori pe an) atunci prin streaming şi nu de pe un disc. 2)Tocmai de aceea am uitat de aceste formate cică mai dezvoltate. Nici acum nu le duc lipsa, a fost o nevoie de moment surmontată într-un alt fel.
    Scopul articolului era să prezint progrămelul peste care am dat din pură curiozitate pentru cei interesaţi, firi atehnice şi aflaţi vreodată din diverse motive în situaţia mea. Presupun că nu faceţi parte din publicul ţintă. Vă învit să colaboraţi cu un material corespunzător pentru cititorii pasionaţi de media şi Blu-ray. După cum reiese din comentariul dvs. sunteţi în temă. Şi mersi mult de tot pentru pont: chiar că nu are rost să îmi achiziţionez în viitorul apropiat o unitate Blu-ray.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *