Invitaţie la muzee de artă


Dacă sunteţi amatori de frumos, de artă, dar timpul – sau alte condiţii – nu vă permit o vizită reală într-o galerie de artă, Internetul vine din nou în ajutor, aducând la noi acasă imaginile altfel poate inaccesibile. Ca punct de pornire, puteţi începe cu Web Gallery of Art, ce se prezintă ca un muzeu virtual de picturi şi sculpturi europene din perioadele artei romanice şi gotice, de asemenea din Renaştere, Baroc, Neoclasicism, Romantism, acoperind ca şi ani de la 1000 la 1850. Actualmente conţine peste 25.200 de reproduceri, însoţite de comentarii la tablouri şi de biografii ale artiştilor.

imagine

Oferă de asemenea "tururi cu ghid" prin galerii, muzica aparţinând unei anumite perioade, cataloage. Aproape că te simţi ca într-un muzeu adevărat! Doar că într-un muzeu adevărat nu poţi ajunge aproape instant la tabloul care te interesează, şi nici nu îţi poţi crea oarecum propria galerie, dând o căutare după numele artistului, după un cuvânt cheie din titlul sau din descrierea tabloului… Iar cărţile poştale ilustrate nu sunt gratuite! Imaginile se deschid într-o fereastră nouă, dar dacă browser-ul nu le afişează bine din prima, daţi click pe unul dintre butoanele de zoom.

imagine

Dacă însă vă interesează arta şi din alte zone decât Europa, atunci puteţi vizita de exemplu Olga’s Gallery, care în index-ul de ţări include şi Mexic, Rusia sau SUA. Găsiţi aici şi un index cu nume de sfinţi creştini, sau unul după diferitele curente din artă, mai bogat decât în cazul Web Gallery of Art. De asemenea, Artchive ne oferă accesul spre lucrări de artă din mai multe perioade de timp din întreaga lume. Vă puteţi "plimba" prin Grădina Sculpturilor africane sau moderne, sau puteţi studia arhiva dedicată femeilor artiste. În fine, deşi sunt multe muzee virtuale de vizitat de amatorii de artă, aş mai semnala Artcyclopedia, unde puteţi căuta între artişti şi lucrări de artă după curentul căruia îi aparţin – cronologic sau alfabetic – dar şi după tematica lucrărilor: flori, artă maritimă, portrete… Vizitare plăcută!

PS: Despre aceste situri am aflat din articolul 5 Web Galleries To View The World’s Best Historical Art, apărut pe MakeUseOf acum câteva zile.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *