Cyberduck: client FTP (nu râdeţi!)


Un articol de pe LifeHacker de astăzi ne anunţă că un client FTP de sub Mac are acum o versiune pentru Windows. Un beta, dar nu unul incomplet, ci, cică, cu tot ce oferă varianta pentru fanii Apple. Practic de ieri a intrat în etapa de beta public, aşa că puteţi pune mâna pe el. Numele clientului FTP este Cyberduck, un nume după mine neinspirat – ca să mă exprim elegant – şi cu o iconiţă care poate induce în eroare (nu, nu este un client FTP pentru utilizatori cu vârsta între 1 şi 3 ani). Dacă aţi deschis prima pagină a sitului atunci aveţi o listă destul de impresionantă de facilităţi.

imagine

Şi dacă întrebarea pe buzele Dvs este: “ce poate Cyberduck şi nu poate FileZilla” atunci unul dintre răspunsuri este “varietatea de tipuri de conexiuni”. (În paranteză fie spus: aţi observat din captura de mai sus că are interfaţă în limba română?) Observaţi în captura de mai jos ce tipuri de conexiuni suportă, iar trei mie unuia mi-au atras atenţia: S3 (pentru soluţia de găzduire oferită de Amazon), Google Storage (pentru moment cu acces privat pentru americani) şi Google Docs (1GB gratuit pentru fiecare).

imagine

Evident că am testat imediat cu Google Docs, iar dinspre Cyberduck am doar laude… completate de supărări pe Google. Am constatat cât de uşor pot frunzări fişierele publicate în Google Docs, ba chiar şi edita, dar problemele au apărut la publicare. Google e cumva cu două măsuri: spune că poţi publica orice tip de fişier, iar din interfaţa web aşa şi este. Dar API-ul Google prin care Cyberduck reuşeşte publicarea e limitat la formatele descrise aici. Cu alte cuvinte poţi foarte uşor publica cu acest client FTP fişiere CSV, HTML, DOC, DOCX, RTF, TXT, PDF, PPS (am citat doar câteva), dar nu şi MP3, EXE sau altele. Acestea le poţi publica doar din interfaţa web, via Google. Păcat de limitare. Ea e depăşibilă doar cu conturi Google Apps Premier. Culmea, eu am spaţiu plătit la Google (dar nu Google Apps Premier) şi sufăr de această limitare. Nu mi se pare corect… Dar cred că lucrurile se vor schimba cândva (sper rapid).

imagine

Cam atât deci. Cyberduck e un client FTP interesant, dar pentru uzul FTP normal nu abandonez FileZilla. În schimb pentru cei ce vor să manevreze conturi Amazon S3 sau Google Docs, Cyberduck e de ţinut pe calculator.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Ionut Staicu spune:

    O chestie pe care nu cred că o suportă (sau cel puțin din ce am testat eu nu am văzut să funcționeze) este că nu pot edita un fișier direct pe server și să-i facă upload când salvez. Prin urmare… Rămân la FlashFxp. 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *