Chrome OS pe Cr-48


Povestea cu Chrome OS, cu ultimele informaţii ieşite la iveală despre acest sistem de operare Google, începe să fie deja veche. Cei care urmăresc siturile axate pe noutăţi tehnologice pot să sară la alt articol de pe CNet.ro. Acum subiectul nu mai este pe val, ba chiar un articol de pe TechCrunch constată aici: “Dacă te uiţi la ştirile de astăzi ai zice că Chrome OS e mort. Ce contează că nici nu s-a lansat încă. E mort.” Ei, nu tot ce e semnat de Google are succes, după cum am văzut de-a lungul timpului, dar Chrome OS după mine nu are cum să fie mort. Reprezintă viitorul, dar un viitor încă prea îndepărtat ca mulţi să îl accepte ca fezabil.

Bun. Să începem cu un clip care (aproape că) m-a şocat. Dar reclama îşi atinge cred eu scopul, chiar şi cu exagerările pe care le practică. Cei care folosesc la modul serios calculatorul vor zâmbi însă neîncrezători: “păi ce demonstraţie e aceea cu un afiş pentru o mâţă pierdută?” Cred că aici în primul rând trebuie făcută o separaţie (gen laptop – netbook) între un calculator să îi zicem “tradiţional” şi cel propus de Google. Acesta e un instrument ce aduce pentru moment  mai mult a jucărie. Şi totuşi acoperă poate şi 90% din ceea ce utilizatorul mediu face la calculator: navighează pe net, citeşte articole, se documentează, redactează materiale, socializează… Duminică, pe acelaşi TechCrunch (şi de fapt de la acelaşi autor ca la primul link) am citit cu plăcere articolul On The Road With Cr-48: The Chrome Notebook Is Both Shiny And Tarnished.

“Orice noutate tehnologică are părţi bune şi părţi rele. Nimic nu e perfect. Nici măcar iPhone-ul. Dar până acum trei zile nu am folosit un produs pe care să îl descriu şi ca teribil de incredibil şi năucitor de groaznic în acelaşi timp.” Astfel începe articolul semnat de MG Siegler. Partea bună e că negativul vine dinspre hardware (acest Cr-48), cu un trackpad descris ca a disgrace. Viteza e considerată de asemenea nesatisfăcătoare. Vorbim însă de un produs încă în stadiu de dezvoltare. Citez din nou: “Şi acum să vorbim în sfârşit de navigator. Destul de mulţi au fost şocaţi când Chrome OS s-a prezentat a fi doar ceva mai mult decât Chrome – şi asta este. Dar această simplitate este punctul tare al sistemului de operare. Elimină câteva straturi pe care majoritatea oamenilor astăzi nu le mai folosesc la un calculator. La mine aproximativ 95% din timpul petrecut în faţa calculatorului se scurge în navigatorul web. Din cele 5 procente rămase, probabil 4 le-aş putea petrece tot în navigator (mici editări de imagine, notiţe ş.a.). Acel 1% rămas e mai dificil de reconciliat (lucrul cu Photoshop-ul de exemplu) dar fiind atât de puţin aş putea folosi un calculator desktop pentru aşa ceva. Aici e şmecheria: Chrome OS nu va înlocui complet – prea curând – calculatorul desktop. Dar ar putea deveni o foarte viabilă soluţie de calculator pentru mobilitate. Chiar şi în acest stadiu beta, Chrome OS a fost cu siguranţă însoţitorul perfect de călătorie în ultimele trei zile. Şi va fi tot mai bine. Iar dacă evoluţia navigatorului Chrome este vreun semn, atunci Chrome OS va deveni mai bun foarte rapid.”

imagine imagine

Nu am să traduc desigur tot articolul, dar sper că v-am reţinut atenţia. Sunt tratate câteva aspecte importante mai departe, aşa că merită să îl citiţi dacă vă interesează subiectul. Mai recent şi pe LifeHacker am putut citi experienţa cuiva care a şi folosit Chrome OS: Six Days Working Entirely from Chrome OS. “De ce s-ar rezuma cineva, de bună voie, la un calculator care oferă, în cele din urmă, doar un navigator cu un set extins de opţiuni? Există multe motive, ce merită tratate în profunzime. Pe scurt însă aş argumenta astfel…” şi nu vă spun cum argumentează ci vă invit să vedeţi articolul. Vă mai invit să vedeţi şi articolul Using Google’s Chrome OS Laptop of the Future, unde există şi o înregistrare video pentru cine vrea să vadă… cum se mişcă Chrome OS.

Concluzii? Nu mă grăbesc şi nu pot trage fără să testez eu însumi Chrome OS (ceea ce nu se va întâmpla prea curând). Sunt sigur că şi în viitor vom auzi multe, şi de bine şi de rău, despre Chrome OS. Personal am un singur dubiu: decedatul Google Wave mi s-a părut că a fost “născut” înainte de vreme şi de aceea a murit. Dacă şi Chrome OS e prea rapid (tehnologic vorbind, dar şi ca mentalitate… in the cloud) atunci şi doar atunci văd că proiectul ar putea muri. Mi-aş dori însă Chrome OS să reuşească.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Sorin spune:

    Si mie mi-ar place laptopul care rezista in cratita de prajit cartofi pai…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *