GMail: Delegare la emailuri


Pentru Google Apps, varianta plătită, adresele de email aveau de mai de mult timp o facilitate foarte utilă: delegarea accesului. Scenariul clasic, pe care îl puteţi urmări şi într-un videoclip pus mai jos, este acesta: eşti subordonatul lui X şi trebuie să poţi să îi verifici emailurile, ba chiar să şi răspunzi în numele lui… dar fără să îi cunoşti parola la cont. Şeful îţi poate delega acces la contul lui, din care poţi face mai orice (adică în esenţă să citeşti şi răspunzi la emailuri), fără să poţi însă umbla la setări sau să îi schimbi parola. Un acces deci redus la esenţă, fără bătăi de cap legat de securitate.

imagine

Noua facilitate este acum extinsă la toate conturile de email oferite de Google. Adică şi la GMail şi la Google Apps ediţia gratuită. OK. Poate nu aveţi un şef. Ce interes prezintă atunci facilitatea? Văd cel puţin două scenarii: conturi în familie, unde soţul şi soţia vor să aibă acces reciproc pentru a putea răspunde în numele celuilalt, sau acces la conturile copiilor pentru supraveghere; sau o persoană cu mai multe conturi, pe care doreşte să le poată verifica mai uşor, fără să se delogheze şi relogheze. Desigur, Google oferă de ceva timp acel multiple sign-in dar care are (şi avantajele dar şi) limitele lui. Taie accesul la offline pentru unele produse, afectează schimbarea contului în toate webaplicaţiile deschise ş.a. Varianta aceasta cu delegare e o idee bună după mine. Şi dacă doriţi să treceţi la treabă mergeţi în Setări la Conturi. Veţi găsi pe acolo posibilitatea să Adăugaţi alt cont prin care să Permiteţi accesul la contul Dvs (vedeţi captura de mai sus). Adresa adăugată trebuie să fie din acelaşi domeniu! Adică delegarea la o adresă GMail nu se poate face decât tot la o adresă GMail. Delegarea pentru o adresă Google Apps se poate face similar doar în cadrul aceluiaşi domeniu.

imagine

Vine un email la cel ce primeşte delegarea, iar el trebuie să accepte sau nu. Dacă s-a mers pe prima variantă se primeşte o confirmare.

imagine

După câteva minute (daţi şi un refresh la pagina de email) vor apărea în stânga sus, sub săgeata albastră în jos, conturile delegate. Ele se vor deschide într-un tab sau într-o fereastră nouă, după navigatorul folosit. Deschiderea unui cont delegat nu schimbă logarea Dvs la alte servicii din taburi/ferestre active (yeeee!!!).

imagine

Şi acum clipul de prezentare. Acesta e vechi şi se referă la Google Apps ediţia plătită, dar tot e util de văzut.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Loading...Loading...

1 comentariu

  1. valentin spune:

    Am delegare la doua conturi si nu pot renunta.. utilizatorii respectivi nu mai raspund iar eu am acces la conturile lor prin delegare. Ce este de facut?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *