phpDesigner: excelent, excelent, excelent


Ştiu că fiecare are editorul lui favorit pentru programare sau pagini web. Pe la începuturi (să fie vreo 15 ani de atunci) eu lucram cu HomeSite, înainte să fie cumpărat de Adobe. Apoi mulţi, mulţi ani favoritul meu a fost HTML-Kit – versiunea freeware a rămas blocată în trecut din păcate. Apoi am descoperit Notepad++ pe care şi astăzi îl folosesc intens, în special pentru mici modificări. Am descoperit recent Komodo Edit (am scris de mai multe ori: primul articol şi cel mai recent). Din păcate se lansează greoi, dar apoi este foarte bun!

imagine

De dragul experimentului de săptămâna trecută lucrez doar în phpDesigner şi îl găsesc a fi extraordinar. Din păcate e comercial, dar pentru uz personal face 29 euro, adică vreo 125 de lei, ceea ce nu mi se pare un capăt de ţară mai ales dacă cineva devine convins de calitatea lui. Pot spune şi “din fericire e comercial”, pentru că astfel poţi avea pretenţii de la el: se actualizează destul de des şi, deşi are tone de facilităţi, se mişcă repede. O listă foarte lungă de key features găsiţi aici. Eu, pentru că este o primă prezentare a programului, mă voi opri să semnalez câteva aspecte.

 • În ciuda numelui, nu este un editor strict PHP, fiind foarte bun şi pentru HTML, JScript, CSS, dar şi limbaje de programare. Într-un document ce conţine tipuri mixte (adică HTML cu inserţii de PHP, JavaScript şi CSS), colorarea sintaxei va fi făcută la un moment dat doar conform limbajului zonei unde este cursorul. Când sunteţi într-un cod PHP tot ce nu e PHP va apare în gri. Când aţi mutat cursorul în zona HTML, orice alt cod devine gri. E interesant, util, dar mie mi-a cerut ceva timp pentru a mă obişnui.
 • L-am folosit zilele acestea lucrând la un proiect PHP mai stufos: e o plăcere! Cu mare uşurinţă din Code Explorer (vedeţi în captura de mai sus, panoul din dreapta) poţi ajunge la o funcţie dintr-un fişier cu zeci de funcţii. Dacă ai deschis un fişier în care e definită o funcţie, dar eşti în alt fişier, la apelul acesteia, un click dreapta şi Go to Declaration (sau direct CTRL+D) şi ajungi la locul definirii. La autocompletare (respectiv indicaţii despre parametrii unei funcţii) intră şi funcţiile definite de tine, nu doar cele standard PHP! Mai jos vedeţi în stânga sugestiile de autocompletare, iar în dreapta semnalarea unei erori (se face constant verificarea).

imagine

 • Acum mă repet: nu doar PHP-ul e în avantaj cu acest editor, chiar dacă evident e primul vizat. Şi pentru HTML, JavaScript, CSS ş.a. avem autocompletare, documentaţii, ba chiar suport pentru biblioteci gen jQuery, MooTools, Prototype şi altele. A, să nu uit: şi framework-urile PHP sunt suportate.
 • Sunt tot felul de facilităţi mici (gen închiderea automată a ghilimelelor, acoladelor, sau posibilitatea schimbării culorilor la sintaxe) şi facilităţi mari aşteptate (gen conectare FTP sau instrumente pentru proiecte). F1 te luminează cu detalii din documentaţia PHP (sau ce e cazul) despre ce funcţie doreşti, dar ai şi instrumente pentru căutare rapidă pe internet. Merge cu encoding-urile uzuale. Interfaţa e customizabilă (la fel şi combinaţiile de taste). Şi altele şi altele.

Nu spun că este perfect sau că vă va converti în 5 minute de la editorul Dvs drag, pe care îl folosiţi de cine ştie câţi ani. Dacă însă sunteţi în căutare testaţi-l. Iată şi un clip – cam lent şi lung – de prezentare.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. SoftX1 spune:

  Da, phpDesigner e super, foarte bun program. 🙂 Dupa parerea mea este mai bun decit Dreamwever. Am 2 luni de cind ma folosesc de el si, nu stiu, e foarte super.

 2. 71fip spune:

  Puteti face o comparatie cu NetBeans?

 3. radu.capan spune:

  Nope, pt ca nu am folosit NetBeans. De ce? Pe moment nu mai stiu:). A mai fost recomandat de cineva, versus Komodo daca imi amintesc bine.

 4. radu.capan spune:

  Mi-am amintit de ce nu sunt tentat sa folosesc NetBeans: Java.

 5. 71fip spune:

  Ok. Eu zic ca face treaba buna NetBeans-ul.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *