Legături directe spre Google Docs


Deşi de regulă pentru redactarea şi citirea fişierelor de text folosesc cu plăcere aplicaţiile locale din suita MS Office sunt cazuri în care apelez cu încredere şi la varianta online oferită de Google Docs (de exemplu pentru formulare şi OCR). Pentru o anumită perioadă de timp (după expirarea perioadei de testare gratuită a MS Office Professional 2010 şi până la achiziţionarea unui nou pachet Office) am încercat să utilizez exclusiv Google Docs, mai ales că în timpul lucrului la calculator sunt conectat aproape non-stop la internet. O problemă incomodă şi costisitoare de timp era dată însă de lansarea acestor webaplicaţii.

imagine

Rezolvarea am găsit-o într-un articol de pe HowToGeek.com. Permiteţi-mi să o preiau şi să v-o prezint, căci este extrem de simplă şi efectivă. Următorii paşi sunt necesari:

1. Daţi click dreapta undeva pe desktop şi deschideţi o creaţi o nouă scurtătură (New > Shortcut).

2. Introduceţi în căsuţa liberă una dintre următoarele adrese web:

 • http://docs.google.com/?action=newdoc
 • http://spreadsheets.google.com/ccc?new
 • http://docs.google.com/?action=new_presentation
 • https://docs.google.com/drawings/create?hl=ro

imagine

3. Denumiţi legătura în funcţie de adresa web şi de aplicaţia aleasă (de exemplu Documente pentru http://docs.google.com/?action=newdoc).

4. Legătura este acum realizată şi funcţională (Atenţie: este necesară o conexiune internet).

5. Cu click dreapta, la Properties puteţi schimba iconiţa standard cu o alta mai potrivită (oferită de exemplu aici – asigură pentru primele trei scurtături).

Cei dintre Dvs. care au un cont Google Apps şi un domeniu propriu pot utiliza adresele web listate în continuare, desigur înlocuind DOMENIU.ro cu numele domeniului lor:

 • https://docs.google.com/a/DOMENIU.ro/?action=newdoc
 • https://spreadsheets.google.com/a/DOMENIU.ro/ccc?new
 • https://docs.google.com/a/DOMENIU.ro/?action=new_presentation
 • https://docs.google.com/a/DOMENIU.ro/drawings/create?hl=ro

Sunt de părere că soluţia aceasta este foarte, foarte practică pentru cei care lucrează puţin cu text. Eu am achiziţionat între timp o suită MS Office pe care o folosesc intens, mai ales pentru schimburi de text la serviciu. Dar legăturile spre serviciile Google Docs au rămas totuşi pe desktop.

PS: Tot felul de iconiţe pentru servicii Google găsiţi semnalate în articolul Desktop Fun: Google Themed Icon Packs.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. Interesant ca de obicei. Partea asta de office online e în continuă dezvoltare. Tocmai citeam de cei de la Oracle, care au preluat și OpenOffice, deschid și partea de Cloud Office (partea proastă că nu free).

 2. andrei spune:

  Editorul celor de la Zoho mi se pare mai rapid, sunt sigur de cel pentru calcul tabelar pentru ca pe acela il folosesc.
  Mai e de mentionat si Libre Office pe care din aceleasi motive (expirarea RC de Office de la Microsoft), l-am folosit de curand si la fel viteza este peste OpenOffice de acum 2-3 ani.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *