WinAutomation: arhivează şi trimite prin email


Aşa după cum am promis, revin cu WinAutomation, descris la modul generic ieri, în acest articol. Astăzi încerc să vă propun un mic “program” care, în timp ce evident e tot didactic, sper să se apropie de ceea ce concret ar putea avea unii nevoie. Ce ne propunem deci? Să avem un script care monitorizează un director: când acolo s-au operat ceva schimbări asupra fişierelor tot directorul să fie arhivat şi trimis prin email la o anumită adresă. Aplicaţii sunt multe (ex: un folder în care cum salvezi un fişier cum ajunge la anumiţi colegi; sau ca backup într-un cont de email, şi altele…).

imagine

Vom începe (vezi sus) definind o variabilă DirectorSursa în care eu am pus folderul de test c:\temp\ceva. Similar (vezi jos) luăm data şi timpul curent şi îl punem în variabila DataSiTimp. Simplu până aici, nu? Şi e simplu şi mai departe.

imagine

Acum trecem la pasul cu arhivarea. E simplu, căci avem acţiunea Zip Files. Dăm calea: nu încape tot în câmpul Archive Path pentru că am pus ca numele să fie ceva de genul arhiva-an-luna-zi-ora-minute-secunde.zip (luând desigur informaţiile din DataSiTimp). Am indicat sursa, adică folderul de arhivat, din variabila anterior iniţializată: DirectorSursa. Rezultatul, adică arhiva cu calea completă, am cerut să fie pusă în DirectorArhivat.

imagine

Şi am ajuns la ultimul pas: trimiterea prin email. Evident trebuie să spunem la cine să meargă emailul, de la cine, un subiect şi un corp la email, şi observaţi că am pus ataşat DirectorArhivat. Păi nu e simplu? Doar că în starea de acum acest script ar apela clientul de email instalat pe calculator. Eu vreau să fie tăcut procesul. Aşa că apelez la o trimitere via GMail.

imagine

Pentru aceasta în tabul SMTP Server se definesc valorile ca mai jos, evident cu o adresă de email validă şi cu parola respectivă. Aşa, în paranteză fie spus, puteţi vedea şi tabul Exception Handling, unde să precizaţi ce să se întâmple dacă emailul nu a putut fi trimis.

imagine

Şi… gata! Scriptul e gata scris. Mai trebuie doar să îl “învăţăm” să se declanşeze la fiecare schimbare de fişier din directorul ales iniţial. Pentru aceasta, cu sarcina marcată în consolă, mergem în meniu la Edit, apoi Edit Triggers. Alegem File Monitor Trigger completând ca mai jos. Singurul meu regret – sau îmi scapă ceva – e că monitorizează doar fişierele dintr-un folder, nu şi folderele în sine. Adică schimbarea numelui unui fişier va declanşa “alarma”, nu şi redenumirea unui subdirector.

imagine

Ei, acum chiar e gata. Am verificat. În folderul c:\temp\ceva am creat un fişier nou. Într-o secundă am primit un email nou cu tot conţinutul folderului arhivat. Iată emailul:

imagine

Merge foarte bine! Gândiţi-vă acum la extinderi: un folder pentru un proiect, unde când salvaţi un fişier sau modificaţi ceva, primesc folderul toţi cei cu care lucraţi la proiect; un folder pentru bunici, unde când puneţi o poză o primesc şi ei prin email; trimiterea doar a fişierelor modificate; un instrument de backup înlocuind trimiterea prin email cu publicarea prin FTP. Şi aşa mai departe. Cele descrise mai sus reprezintă o sarcină simpluţă. Gândiţi-vă atunci ce se poate face cu ceva mai complicat. Închei cu viziunea finală asupra sarcinii: observaţi… doar patru paşi… ce simplu e cu WinAutomation.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. mihai.floran spune:

    Asta ar fi foarte util în condiţiile în care s-ar face şi sub linux, mai ales pentru website-uri care pot avea parte de vizitele unor hackeri.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *