Gata (aproape) cu IPv4, vine (cică) IPv6


Internetului i s-au epuizat adresele… aproximativ. Poate că aţi auzit ştirea: ultimele seturi de adrese internet IPv4 au fost alocate. Tehnologia de bază care permite existenţa adreselor IP (aţi văzut vreodată un număr ca 9.48.227.227? e o adresă IP – Internet Protocol), încă de la naşterea Internetului, e pe ducă. O nouă tehnologie îi va lua evident locul. Succesorul lui IPv4 este IPv6, un sistem ce nu doar că va oferi mult, mult mai multe adrese numerice, dar va şi simplifica atribuirea de adrese şi va aduce noi facilităţi legate de securitatea în reţea. Tranziţia de la IPv4 la IPv6 va fi dură însă. Majoritatea oamenilor nu sunt familiarizaţi cu IPv4 şi IPv6, cu atât mai puţin cu impactul potenţial al trecerii pe IPv6. De aceea Mashable a realizat un scurt ghid despre IPv4 şi eventuala tranziţie spre IPv6.

imagine

Tot ce aţi citit până aici e din acel ghid… şi la fel şi în continuare (cu alte cuvinte aveţi aici o traducere/adaptare). Vom vedea de ce sunt două versiuni de IP şi ce importanţă are aceasta. Vom vedea şi la ce să ne aşteptăm în următorii ani, în contextul în care milioane de situri, afaceri şi persoane fizice trec în noua eră a internetului.

Întrebare: Ce este IPv4?
Răspuns: IPv4 vine de la Internet Protocol version 4. Este tehnologia ce ne permite să ne conectăm dispozitivele la web. De oricâte ori un dispozitiv accesează internetul (fie el PC, Mac, smartphone sau altul) primeşte o adresă unică, o adresă IP numerică gen 99.48.227.227. Pentru a trimite date de la un calculator la altul prin web, prin reţea circulă un pachet de date ce conţine adresele IP ale ambelor dispozitive. Fără adrese IP calculatoarele nu ar putea deci să comunice şi să schimbe date. IPv4 este deci esenţial pentru infrastructura web-ului.

Întrebare: Ce este IPv6?
Răspuns: IPv6 este  versiunea 6 a protocolului pentru internet (Internet Protocol version 6), şi deci succesorul lui IPv4. Funcţionează similar cu IPv4, adică oferă o adresă numerică IP unică, necesară pentru dispozitivele conectate la internet ca să comunice. Dar există o diferenţă majoră: foloseşte adrese de 128 de biţi. Vom vedea imediat consecinţa.

Întrebare: De ce se termină adresele IPv4?
Răspuns: IPv4 foloseşte 32 de biţi pentru adresele internet. Aceasta înseamnă că suportă 2 la puterea 32 de adrese IP în total, adică în jur la 4,29 miliarde de adrese IP. Pare mut, dar toate cele 4,29 miliarde de adrese IP au fost deja distribuite la diverse instituţii, conducând la criza cu care ne confruntăm astăzi. Să fie clar: nu s-au epuizat pentru moment toate adresele. Multe dintre ele sunt nefolosite. Multe adrese IPv4 sunt încă disponibile, dar vor deveni tot mai greu de găsit, iar în următorii doi ani ar putea să apară probleme în acest sens pentru web.

Întrebare: Şi cum rezolvă IPv6 această problemă?
Răspuns: Cum s-a spus anterior, IPv6 foloseşte adrese de 128 de biţi. Adică poate suporta 2 la puterea 128 de adrese – 340.282.366.920.938.000.000.000.000.000.000.000.000 ca să fim exacţi. Înseamnă foarte, foarte multe, atât de multe încât va fi nevoie de sistemul hexadecimal ca să afişăm adresele. Cu alte cuvinte sunt mai multe adrese IPv6 decât ar fi nevoie pentru mulţi, mulţi ani.

Întrebare: Şi de ce nu facem schimbarea?
Răspuns: Terminarea adreselor IPv4 a fost prezisă acum câţiva ani, aşa că schimbarea a început de vreun deceniu. Dar progresul este încet – doar o mică parte din web a trecut pe noul protocol. În plus IPv4 şi IPv6 funcţionează ca reţele paralele, schimbul de date între ele cerând gateway-uri speciale. Pentru a face schimbarea, softurile şi routerele trebuie să fie schimbate, ca să suporte reţeaua mai avansată. Iar acest fapt cere şi timp şi bani. Primul test real al reţelei IPv6 se va face la 8 iunie 2011, în World IPv6 Day (Ziua Mondială IPv6). Google, Facebook şi alte companii importante din spaţiul online vor testa reţeaua IPv6 va să vadă cum rezistă şi ce trebuie făcut ca lumea să schimbe pe noua reţea.

Întrebare: Cum mă va afecta pe mine?
Răspuns: Iniţial nu va avea vreun impact major asupra vieţii Dvs. Majoritatea sistemelor de operare actuale suportă IPv6, de la Mac OS X 10.2 şi de la Windows XP SP 1. Dar multe routere şi servere nu suportă noul tip de adresă, făcând imposibilă conectarea între un dispozitiv cu o adresă IPv6 şi un ruter sau un server ce suportă doar IPv4. Dar IPv6 este încă la început; are multe buguri şi probleme de securitate ce trebuie rezolvate. Nimeni nu ştie cât de mult va costa tranziţia sau cât va lua, dar trebuie să fie făcută dacă dorim ca web-ul să funcţioneze aşa cum o face acum.

PS: Scuzaţi eventuala lipsă de inspiraţie pe ici pe colo la traducere.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Sorin spune:

    Deci XP (de la SP1 in sus) suporta IPv6 si deci e bine, deocamdata doar asta ma intereseaza cel mai tare. Iar Linux(-urile) este extrem de flexibil, si deci „no problem”…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *