Încă o istorie a computerelor


Ca să vedeţi şi mai mare următorul grafic kilometric vă recomand cu căldură să daţi click aici. Întrebare: în această istorie Dvs pe unde aţi intrat prima oară în contact cu calculatoarele. La mine a fost clar anii ’90, pe când eram la Liceul de Informatică (de fapt „mate-fizică 2” pe atunci). Tocmai apuneau calculatoarele-dulap şi înfloreau calculatoarele personale. De la cutiuţa cu cartele perforate pentru Fortran se treceau la dischetele acelea mari (floppy disk), de 8 sau 5 inchi, nu mai reţin exact. Oricum, era fascinant 🙂 . Îmi amintesc că ni s-a făcut cunoştinţă cu un calculator ce nu avea harddisk, deci ce programai dispărea la închiderea lui: ce ne mai minunam apoi, când am auzit că poţi salva programul pe dischetă, ca să nu o iei de la zero a doua zi… Priveam cu veneraţie dischetele. Şi vremea jocurilor de PC salvate pe casete audio (pun pariu că unii nu cred că a existat aşa ceva)… Dar mă opresc.

Infographic: A Comprehensive History of Computers
A Comprehensive History of Computers by Tech King


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

  1. Eu am avut primul contact cu hc85/hc90 (zx spectrum), urmat la scurta vreme de hc2000 (in CPM si Basic era atunci) abia ulterior au inceput sa apara si la noi 286, 386sx, 386dx, 486 si dupa aia deja le-am pierdut sirul… Oricum a fost amuzanta perioada (si inca este) in domeniul asta mereu inveti cate ceva nou pe zi ce trece (mai ales cand lucrezi in domeniu si trebuie sa fi la zi cu ce apare altfel nu merge treaba)

  2. Sorin spune:

    Ar fi interesant un subiect, la care sa scrie toti: ce configuratie avea primul calculator care l-ai folosit? Si daca se poate, cum se lucra pe acel calculator, citeva impresii… Personal am folosit un Junior (de productie romaneasca, sistem de operare CPM, cam in anii ’90-91), apoi Robotron (procesor 8086, productie RDG, sistem de operare MS-DOS 3.30), apoi istoria este lunga si plina de peripetii.

  3. RedManu spune:

    Primul „PC” pe care l-am folosit… un HC90 cu Basic, si jocurile/programele le incarcam de pe caseta audio. Trebuia sa astepti cateva minute bune pana se incarca un joc de pe caseta, daca intre timp se intrerupea curentul… trebuia sa reincarci jocul si sa o iei de ma capat. Ce vremuri…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *