Picasa Web Albums: un oarecare infinit


Da, da… Picasa a trecut de la 1GB la o limită mai plăcută: infinitul. Staţi 🙂 . Nu chiar cum vă imaginaţi. Înainte însă de a lămuri “infinitul” aş vrea să vă spun că de curând Picasa Web Albums şi-a îmbunătăţit sistemul de încărcare de imagini (a trecut şi pe https, dar asta se întâmplă mai nou cu multe servicii Google). Nu oferă încă drag & drop via HTML5, ceea ce mă miră, dar oricum procesul de încărcare a unor fotografii s-a îmbunătăţit radical. Alegi câte vrei, le poţi vedea înainte de încărcare, poţi să pui o descriere (caption), să le roteşti dacă e cazul, iar la final un OK şi albumul e online. Bravo.

imagine

Şi cum stă treaba cu depozitarea fără limite? Ei bine, Google oferă pe mai departe doar 1GB pentru fotografii (foarte, foarte puţin). Dar nu e scump să cumperi mai mult. Eu de câţiva ani plătesc: iniţial era 20usd pentru 10GB, mai apoi ajungând 5usd pentru 20GB. Zilele acestea însă au fost mai mulţi utilizatori ai serviciului Google pentru fotografii ce au avut surprize mari: spaţiul ocupat le-a apărut de la o zi la alta diferit, uneori cu zeci e GB. S-au speriat oamenii că le-au fost şterse albume, dar Google a lămurit misterul.

  • nu se mai contabilizează fotografiile de sub 800 pixeli lăţime sau înălţime
  • nu se mai contabilizează videoclipurile sub 15 minute

Iată deci infinitul! Dar cine are nevoie să îşi depoziteze imagini de 800 pixeli lăţime? Un răspuns: blogurile. Nu sunt multe blogurile ce folosesc imagini peste 800 pixeli, deci iată o sursă de hosting gratuit! Mai utilă mi se pare liberul dat la clipuri: oricâte sub 15 minute! Mamă, mamă… Vom vedea oare de acum încolo filme împărţite în segmente de 15 minute în Picasa Web Albums? Nu cred, dar unii vor fi tentaţi să încerce.

Încă rămân lucruri de finisat la acest serviciu:

  • upload cu drag & drop
  • statistici mai bune (în timp real)
  • drepturi pe fotografii, nu doar pe albume
  • acceptarea şi a altor formate, gen SVG…

PS: Eu nu am avut parte de nici o surpriză, pentru că nu public fotografii la 800 pixeli în contul meu. De-a dreptul le public la rezoluţia din aparat. Ar fi util ca programul Picasa să îşi adauge acum şi limita 800, pe lângă sau în loc la 640 existentă acum.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Wow, asta e excelent.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *