De la FAT32 la NTFS, fără formatare


Poate vă amintiţi că acum nici un an şi jumătate scriam despre achiziţionarea unui HDD Extern, Samsung Story Station, de 1,5TB. Mi se părea uriaş. Până când s-a umplut şi iaca, nu mai e aşa uriaş. Astăzi am primit un nou HDD extern. Am rămas fan Samsung Story: de la CEL.ro puteţi lua de 1TB la 298 lei, de 1,5TB la 349 lei (eu luasem în nov. 2009 la 400 lei, deci s-a redus de atunci cu 12,5%) sau de 2TB la 421 lei. Cei interesaţi săpând pe la alte magazine online pot găsi de 2TB nu doar cu USB ci şi cu eSata (şi chiar şi cu USB 3.0 – dar totul e să ai aşa ceva).

imagine

Primul HDD Samsung Story nu mi-a creat probleme niciodată şi sper să nici nu îmi creeze vreodată… la fel sper şi cu cel de-al doilea. La chestiunile mai importante mai am oricum şi copie pe DVD-uri, dar trebuie să recunosc că o parte de conţinut o am exclusiv pe HDD extern. Dacă cumva pică… mi s-au dus acele date de tot (dar fiind chestiuni descărcabile de pe net 😉 se mai pot lua, de regulă, încă o dată). Garanţia oferită e generoasă: 3 ani. Când însă îţi pierzi date nu prea te mai unge aceasta la inimă. Dacă vă interesează HDD-uri de 2TB, mai sunt şi alte firme: Western Digital – 423 lei; Toshiba – acelaşi preţ; Seagate – 442 lei; AData – 510 lei. Este Samsung bun sau de încredere? Nu mă pronunţ, doar spun că experienţa mea e fericită. Da, “adoarme” repede (adică intră în standby când nu e folosit), dar mi se pare normal. Iar faptul că “trezirea” ia câteva secunde mi se pare iar normal. Eu oricum îl folosesc de câteva ori pe săptămână, când fac transferuri, şi în rest stă închis. Nu îl ţin pornit şi să îl folosesc peste zi. Deci faza cu adormit/trezit nu e o problemă pentru mine.

imagine

Revenind la achiziţia de astăzi: de cum l-am pornit a mers, atunci făcând captura de mai sus. Nu am fost însă atent că unitatea vine formatată FAT32. Şi evident, abia când să transfer primul fişier de vreo 5GB m-am prins, căci a apărut eroare că nu poate scrie fişier aşa mare. Hopa! Să formatez după ce mutasem deja câteva zeci de GB… ar fi fost o soluţie (mutând înapoi) dar nu am vrut. Şi atunci am apelat la ce era mai simplu: convertirea unităţii din FAT32 în NTFS fără formatare. Totul cu comanda convert j: /FS:NTFS

imagine

Desigur, de siguranţă e bine să vă salvaţi datele valoroase, dar această convertire e destul de sigură. Ia ceva timp, în care poate vă veţi panica “oare nu merge? am pierdut totul?”… aproape sigur se va termina cu bine 🙂 . Şi pentru că unii preferă videotutorialele, iată ce am găsit pe YouTube. Tipul explică frumos şi clar.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

7 comentarii

 1. Shumi spune:

  In problema cu backup-ul eu folosesc crashplan.com (gratuit) intre calculatorul de acasa si cel de la serviciu. Au si contracost pentru a le urca online la un pret accesibil…

 2. kye spune:

  🙂

  Asta cu transformarea e de cind lumea si pamintul, orice program de partitionare are optiunea…
  @ shumi
  foloseste dropbox , e muuult mai misto

 3. radu.capan spune:

  Corect. Si in Windows XP se putea (mai inainte de XP nu imi amintesc). Nu am prezentat „convert” ca pe ceva mega-nou sau tinand de Windows 7, ci ca ceva util pentru cei mai atehnici care ar fi tentati sa apeleze la formatare.

 4. marianrbk spune:

  Am facut intocmai si mi-a iesit. Da, trebuie respectati pasii.

 5. Radu C. spune:

  Mulțumesc, eu asta chiar nu știam!

 6. Gigel spune:

  Legat de prima parte – cu putin noroc se pot gasi HDD-urile externe chiar mai ieftin, de ex. Seagate de 2GB la 377 RON (in plus, mai apar promotii – un amic a prins acelasi HDD la 340 RON acum cateva zile).

 7. radu.capan spune:

  Probabil 2TB. Da, se gasesc mai ieftine, dar si cu eSATA?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *