Legaţi singuri în reţea: o carte vă spune cum (şi vine cadou!)


Concursul e valabil până marţi, 10 mai 2011, ora 12.00! Trei cărţi sunt puse la bătaie!

“Într-o casă modernă nu mai este neobişnuit ca membrii unei familii să deţină mai multe calculatoare şi dispozitive în reţea. În majoritatea caselor găsim cel puţin un calculator desktop, folosit în general pentru activităţi ce cer intens resurse, precum jocuri sau muncă profesională de orice fel. Apoi părinţii vin acasă cu laptopurile lor, pe care le folosesc pentru a mai lucra şi în afara biroului, când e necesar. Copiii au şi ei propriile calculatoare, precum un laptop cu care să meargă la cursuri. Toate aceste computere au poate sisteme de operare diferite, după anul în care au fost cumpărate şi după preferinţele fiecărei persoane. Unii poate folosesc Windows, alţii poate Mac-uri. Iar unii pot să fie ataşaţi de software-ul gratuit şi folosesc drept urmare Ubuntu. Dar pe lângă calculatoare mai avem imprimante, scannere, diverse console, telefoane mobile şi altele. Cu ajutorul unui router şi a câtorva cabluri de reţea îţi poţi crea propria reţea şi să conectezi toate calculatoarele şi dispozitivele împreună.”

Mă opresc aici cu ~traducerea introducerii unei cărţi ce ne propune miracolul de a face să “vorbească” între ele, printr-o reţea, cam tot ce e dispozitiv electronic (gândit pentru reţea) din casă. Cartea a apărut la celebra Editură O’Reilly şi se numeşte Network Your Computers & Devices Step by Step. Este rodul muncii lui Ciprian Adrian Rusen şi a echipei sale de la 7Tutorials.com. V-aţi dat seama de ce m-am oprit la a semnala această carte: e un gen de subiect ce nu se găseşte pe CNet.ro, dar fiind vorba de cartea unor români – chiar dacă e în engleză – facem cu bucurie excepţia.

clip_image002

Volumul are aproximativ 560 de pagini şi voi cita titlurile capitolelor aşa cum sunt ele, adică în engleză:

 1. Setting Up a Router and Devices
 2. Setting User Accounts on All Computers
 3. Setting Up Your Libraries on All Windows 7 Computers
 4. Creating the Network
 5. Customizing Network Sharing Settings in Windows 7
 6. Creating the Homegroup and Joining Windows 7 Computers
 7. Sharing Libraries and Folders
 8. Sharing and Working with Devices
 9. Streaming Media Over the Network and the Internet
 10. Sharing Between Windows XP, Windows Vista, and Windows 7 Computers
 11. Sharing Between Mac OS X and Windows 7 Computers
 12. Sharing Between Ubuntu Linux and Windows 7 Computers
 13. Keeping the Network Secure
 14. Setting Up Parental Controls
 15. Troubleshooting Network and Internet Problems

Conform stilului seriei "Step by Step", cartea acoperă temele descrise mai sus pas cu pas, folosind numeroase capturi (screenshot-uri) pentru a explica şi bunicii cum să treacă prin procesele de configurare. Dacă mergeţi aici, derulaţi jos la Where To Find The Book şi veţi afla de unde poate fi achiziţionată (apropo, acolo e semnalată şi această mostră PDF). Nu apare vreo librărie din România, dar cine ştie… Oricum, Ciprian face un cadou cititorilor CNet.ro. Ba mai mult, trei cadouri sub forma a trei exemplare din cartea tipărită, cu autograf! Tot ce trebuie să faceţi este să vizitaţi 7Tutorials.com (şi aceasta nu pentru că ar fi cerut Ciprian, ci e recomandarea mea caldă, poate vă abonaţi şi la RSS-ul lor) şi să lăsaţi aici, mai jos, un scurt comentariu: nu contează textul ci să fie numele şi emailul Dvs. Marţi, 10 mai, la ora 12, înscrierile în competiţie se încheie şi vom trage la sorţi câştigătorii. Aceştia vor fi anunţaţi prin email, furnizează adresele fizice unde vor primi cartea. Simplu, nu?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (8 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

51 comentarii

 1. Armencuta spune:

  Iar cei veniti in ceasul al 11 – lea vor mai fi si ei primiti?
  Mos Craciun ne-a adus un router pt. wireless, dar de atunci n-am prea progresat cu alcatuirea „retelei de casa”, tot cu stick-urile mutam de pe desktop pe laptop si vicevercea.
  Poate asa ne mai luminam!
  Toata stima pt. articolele CNet.ro, la care sunt abonata! Si 7Tutorials se arata promitator (dar cu inerente balbaieli din parte-mi, legate de limba; daca ar avea si varianta romaneasca sau franceza!…)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *