Caracterele ascunse din MS Word


Există în MS Word o serie de caractere… ascunse. Iar ce e ascuns nu trebuie să rămână chiar întotdeauna ascuns 🙂 . Ştiu, acest material se adresează celor chiar foarte începători. Dar să nu o mai lungesc: observaţi butonul apăsat indicat de săgeata albastră (sau din taste cu Ctrl+*). Acesta va face să apară pe ecran tot felul de semne ciudate – sunt caracterele ascunse. Şi veţi recunoaşte simbolul ce apare şi pe buton: pentru paragraf. Dar şi nişte puncte de multe, multe ori: e pentru spaţiu, dar observaţi că nu e punct ca de final de propoziţie ci un punct ca de înmulţire – centrat vertical şi orizontal (săgeata verde deschis).

imagine

Ei bine, activând caracterele ascunse puteţi corecta ceea ce v-a scăpat. De exemplu şi eu şi Oana avem ochiul format şi în 99% din cazuri un spaţiu dublu îl sesizăm: pentru cine nu are astfel formată privirea poate apela la afişarea caracterelor ascunse. Aşa ţi se poate lămuri un mister: de ce nu stă textul bine aranjat?! Poate pentru că sunt mai multe spaţii… poate este un tab scăpat aiurea în text (nu am pus în captură, din păcate, dar apare ca o săgeată orizontală, spre dreapta). Evident, cel mai bine este să faceţi replace la două spaţii cu un spaţiu, repetat de câteva ori, şi va fi OK (mai puţin dacă… ce neinspirat… în loc de taburi aţi pus spaţii repetate – tentaţia începătorilor).

Dacă o linie apare forţat aliniată aproape sigur nu se termină cu paragraful normal (vedeţi săgeata verde închis). Soluţia: faceţi replace la ^l cu ^p. Nu pricepeţi ce şi de ce? Păi… încercaţi, credeţi-mă. În fine, mai sesizaţi poate un simbol ca cel indicat de săgeata roşie: ce reprezintă? Reprezintă o posibilă rupere în silabe a unui cuvânt. Este o opţiune excelentă (folosiţi Ctrl+-) atunci când la un sfârşit de rând aţi apela la despărţire în silabe, dar vă gândiţi că poate mai modificând la text o liniuţă normală ar rămâne aiurea în text: în schimb aceste liniuţe opţionale nu se văd dacă nu e cazul! Cool!

Dacă cumva credeţi că anumite caractere ascunse ar fi mai bine să apară mereu (atenţie: niciodată nu apar la tipărire), mergeţi în opţiunile MS Word şi din secţiunea Display veţi avea un grup Always show these formatting marks on the screen.

imagine


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Jimmy spune:

    Initiativa este buna dar nu este aplicata bine, astfel de tutoriale sau explicatii ar trebui sa le faceti cu un software open source la liber, nu cu unul care costa un salariu, 90% din utilizatori folosesc MS Office in varianta pirat, ca nu isi permit, unii ar trebui poate sa munceasca doua luni sa achizitioneze un soft care nu il ajuta poate decat de 2-3 ori pe saptamna si pentru asta exista alternative de care multi nu stiu de ele.

    As sugera sa faceti astfel de tutoriale sau reprezentari despre softurile gratuite nu pentru cele care costa niste bani as spune destul de multi pentru un salariu din Romania.
    Nu lucrez asa mult in Office dar vreau sa spun ca LibreOffice imi satisface toate nevoile de office pentru o accesare de cel mult 2, 3 ori pe saptamana.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *