Linux Mint 11: instalarea aplicaţiilor


În august 2009 am scris mai pe larg despre instalarea aplicaţiilor, chiar şi a aplicaţiilor Windows. Dacă astăzi revin asupra subiectului este doar pentru că Linux Mint 11, abia lansat, îşi trece la noutăţi unele elemente legate de Managerul de programe. Precum, de exemplu, new splash screen – fâssss… Vizual se simt desigur modificări, dar eu scriu acum cu gândul la cei care nu au mai testat Linux vreodată şi ar vrea să încerce cu Linux Mint (care e foarte bun pentru teste, apoi chiar pentru trecerea de la Windows la Linux).

imagine

Deci, spre deosebire de Windows, Linux Mint (de fapt Ubuntu, care e în spatele la Linux Mint, dar să nu aburim începătorii) are un “depozit” de aplicaţii: îl vedeţi mai sus. Programele sunt pe categorii, aşa că dacă doriţi ceva legat de Internet sau jocuri sau programe educative puteţi merge la marele fix. De asemenea merge şi căutarea, mai ales când ştiţi ce doriţi. Eu am scris Chromium şi am găsit imediat instalatorul pentru navigatorul Google (varianta open source). Un click pe Instalează şi după câteva secunde am avut Chromium instalat, gata de folosit.

imagine

M-a deranjat un lucru: că nu l-am putut defini ca navigator implicit, deşi Chromium mă invita să fac aceasta. Să nu credeţi că am rezolvat problema recompilând Linuxul 🙂 . Nu, a trecut acea vreme.

imagine

M-am dus în meniul Menu (Start ar fi în Windows) şi de la secţiunea Preferences (sub Administration care se vede în captura de mai jos) am ales Preferred Applications (probabil că în curând va fi tradus cu Aplicaţii preferate). Acolo am schimbat navigatorul implicit (vezi captura de mai sus). Ce vreau să subliniez prin aceasta? Că lucrurile sunt destul de intuitive. Dacă vă pricepeţi la Windows multe, foarte multe lucruri le veţi dibui şi în Linux Mint.

imagine

Poate vă întrebaţi cu ce programe vine Linux Mint? Ei bine, versiunea 11 a făcut câteva schimbări (gen Libre Office în loc de Open Office, sau Banshee în loc de Rhythmbox). Dacă aveţi versiunea instalată de pe DVD, sau de la CD aţi extins la versiunea DVD, atunci veţi avea mai toate aplicaţiile necesare utilizatorului de rând. Am să iau, parţial din memorie, secţiunile de aplicaţii şi aplicaţiile reprezentative:

 • Accesorii: calculator, indicator despre utilizarea harddiskului, program de notiţe, de căutare, capturi de ecran, editor de texte…
 • Grafică: GIMP e desigur piesa de rezistenţă, alături de un soft pentru scanare de documente şi gThumb, pentru vizualizarea şi organizarea imaginilor
 • Internet: Firefox implicit pentru web, Pidgin pentru mesagerie instant, Thunderbird pentru emailuri, şi altele
 • Office: un dicţionar şi pachetul Libre Office
 • Audio şi video: Banshee pentru redare şi organizarea materialelor multimedia, Brasero pentru inscripţionări, Movie Player şi VLC Media Player…

Ce nu găsiţi deja instalat, puteţi instala din Managerul de programe. Desigur, căutând echivalentele. Pentru majoritatea există, din fericire. Personal însă, pentru încă mulţi ani cred că voi rămâne tot utilizator de Windows. Ţin un Linux ca sistem de operare secund mai mult de dragul testelor, dar chiar şi ca soluţie în caz că Windows-ul la un moment dat îmi face surpriza şi moare: să pot intra atunci din Linux să îmi văd/iau datele.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. marius spune:

  Dar la Ubuntu nu faci o prezentare? Ca si el are o versiune noua.

 2. gabriel spune:

  Din cate stiu Ubuntu a ramas la versiunea RC deci o prezentare nu e inca oportuna. Eu l-am testat si are multe bug-uri, asa ca astept versiunea stable.

 3. Gabriel spune:

  PS: sunt sperante pentru un review/articol despre Slackware?! 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *