Linux Mint 11 Katya


Mi-am zis: hai să încerc Linux Mint 11, că tot a ieşit public la 26 mai (vezi anunţul oficial). În pagina de descărcare avem varianta DVD, cu tot tacâmul, precum şi varianta CD, “ciuntită”, dar în schimb cu instalator din Windows. Ei bine, am mers din nou pe varianta aceasta, care nu cere să faci partiţii speciale pentru Linux, ci îl instalează cam cum ai instala un program în Windows. Am mai vorbit de acest proces (cu Wubi) pentru Ubuntu şi Linux Mint deopotrivă, aşa că mă rezum la captura de la început. Ah! Imaginea de CD am mount-at-o cu Virtual CloneDrive.

linuxmint

După câteva minute, evident după reboot, am ajuns în Linux Mint, cu o fereastră de întâmpinare pe care o vedeţi mai jos. În colţul stânga-jos al respectivei ferestre sunt două texte clickabile: Adaugă codecuri multimedia (şi iaca aşa Linux Mint va cânta şi reda cam orice v-aţi dori), respectiv Migrează la ediţia DVD, care rezolvă eventualul regret că a trebuit să porniţi cu CD-ul cu versiunea “ciuntită”.

imagine

Vreţi dovada? 🙂 Iată o secvenţă de film rulând sub Linux Mint în VLC. Morala: dacă vreţi să vedeţi cum e Linux Mint, şi nu doar bootând de pe live CD, merită instalarea din Windows. Nu vă atingeţi de partiţii, şi puteţi ajunge rapid la versiunea de pe DVD din chiar fereastra de întâmpinare. Puteţi astfel avea Linux Mint lângă Windows-ul curent, dându-i 5-10GB, după cât de generos vă simţiţi (şi după cât de serios vă gândiţi să lucraţi în Linux). Atenţie: puteţi din Linux Mint vedea (citi şi scrie) unităţile din Windows, fişierele şi folderele.

imagine

Bun. Ce e cu Katya? Versiunea 11 se laudă cu (permiteţi-mi să las în engleză – dacă vreţi în română detalii le-am găsit în acest articol):

Personal prima impresie a fost… unde e verdele tradiţional? Situl LinuxMint.com a rămas verde, dar sistemul de operare e mai mult gri metalizat. Desigur, se pot alege teme, un fundal verde. Cum de altfel am şi făcut în cele din urmă…

imagine

Şi dacă vedeţi Chromium în captură trebuie să spun că implicit Linux Mint vine tot cu Firefox. Eu însă l-am schimbat rapid. Despre instalarea de aplicaţii în următorul articol.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (7 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. SapioIT spune:

  Buna ziua!

  Observ, inainte de prima imagine, faptul ca imaginea ai montat-o cu „Virtual ClodeDrive”.

 2. SapioIT spune:

  Apropo, cred ca ar fi super daca ati folosi, pe site, un plugin care sa ne permita sa ne modificam comentariile, daca le-am postat inainte cu maxim un minut (depinde de plugin).

  O zi buna!

 3. radu.capan spune:

  Am corectat numele programului. Multumesc.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *