Extragerea imaginilor din documente Word/Office


Articolul lui Radu de la sfârşitul anului trecut despre extragerea imaginilor dintr-un PDF mi-a fost de mare folos. S-a nimerit bine căci tocmai în aceea perioadă am avut nevoie de o serie de imagini disponibile doar în unele documente salvate în format PDF. Câteodată însă imaginile sunt inserate într-un document salvat în format DOC sau DOCX. Nu am căutat după un program specializat în extragerea imaginilor din documente Word (dacă cunoaşteţi unele ni le puteţi indica în comentarii) căci soluţia este simplă, chiar foarte simplă şi mai ales la îndemâna oricui (care poate şi vizualiza documentele desigur).

imagine

Pentru început trebuie să diferenţiem între fişierele cu terminaţiile .DOC (disponibile până la versiunea MS Word 2003) şi .DOCX (noul format standard începând cu MS Word 2007). Extragerea imaginilor din documentele cu terminaţia .DOC se realizează în felul următor: Se deschide documentul în MS Word şi se salvează ca pagină web (atenţie, nu în varianta cu un singur fişier!). Şi surpriză: în directorul rezultat vezi avea la dispoziţie toate imaginile din documentul .DOC, chiar în două versiuni, pe de o parte versiunea în mărimea stabilită în document iar pe de altă parte versiunea în mărime originală. Procedura tocmai prezentată este aceeaşi şi pentru documentele cu noua terminaţie .DOCX. Însă pentru acestea mai este posibilă şi o altă cale, poate pentru unii mai la îndemână: se schimbă terminaţia din .DOCX în .ZIP şi apoi se dezpachetează arhiva cu programul preferat. Într-un subdirector media vor fi listate imaginile din documentul .DOCX iniţial în mărime originală.

Înainte să uit: Trucurile anterioare sunt valabile şi pentru fişierele în format PPTX şi XLSX (PowerPoint şi Excel) precum şi pentru documentele salvate în terminaţia .ODT (cunoscută utilizatorilor OpenOffice sau LibreOffice).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. nicu spune:

  Uneori merge si drag & drop. Prinzi poza din Doc si o tragi intr-un director.

  PS. Totusi le era greu la M$ sa puna o optiune „save picture as…” sau asa ceva?!?

 2. johnnyx spune:

  Bine ai spus „uneori”!
  Ca o paranteza (si/sau exemplu): faza cu drag & drop nu mai e valabila din Word in InDesign (sau Photoshop) – cine a avut tangenta cu DTP stie despre ce vorbesc. 🙂
  Totusi, cred ca cea mai simpla metoda posibila pentru extratgerea imaginilor dintr-un fisier format DOC(X) ar fi prin salvarea documentului in format HTML.

 3. Vali spune:

  Cea mai simplă metodă este deschiderea documentului word în open writer și salvarea cu terminația acestui. Arhiva este gata cu terminația .odt. Se deschide arhiva astfel rezultată în 7 zip – sau oricare alt program de dezarhivare zip, și în cadrul acesteia în directorul Pictures toate pozele sunt extras și numerotate automat cum apar în fișierul de bază. Apoi în Photoshop e ușor de prelucrat inclusiv pentru DTP, Prepress (schimb rezoluție, spațiu de culoare; profil ICC, eventual standard Fogra…)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *