Easy Query Builder: construire de interogări cu mouse-ul


Nu toţi sunt experţi în SQL, să admitem. În timp ce unii scriu interogări cu dexteritatea cu care alţii deschid o bere (huh, ce comparaţie mi-am găsit), sunt şi unii pentru care sintaxa SQL aduce a chineză (deşi, cinstit vorbind, dacă înţelegi engleza seamănă destul de mult cu limbajul natural: de exemplu select name,age from persons where age>20 ar fi în traducere destul de evidentă selectează numele şi vârsta din tabela cu persoane, dar doar cele peste 20 de ani). Un interesant instrument de scris interogări este Easy Query Builder, un program gratuit.

imagine

O interogare – pentru că nişte elemente de bază tot trebuie să stăpâneşti – presupune patru zone de obicei: 1) ce câmpuri alegi; 2) din ce tabele; 3) cu ce condiţii impuse; 4) şi cu ce sortări impuse. Ei bine, 1 şi 2 sunt reunite în panoul Query Columns – cu mouse-ul dai click pe Click here to add new column şi alegi tabela şi câmpul… şi tot aşa de câte câmpuri ai nevoie. Pentru 3 mergi la panoul Query Conditions, unde după tipul câmpului criteriile evident diferă. De exemplu nu vei avea “mai mare sau mai mic” pentru un câmp text, ci doar pentru un câmp numeric. Vedeţi: eu am ales ţara să fie Franţa. În fine, pentru 4 avem panoul Columns Sorting, unde iarăşi totul se face din mouse. În timp ce “pictăm” interogarea, ea apare ca şi cod SQL în panoul din dreapta de tot, intitulat… surpriză… SQL. Veţi avea nevoie de acest cod doar dacă vreţi să îl reutilizaţi undeva sau să îl trimiteţi cuiva – altfel nu vă doare pentru că trecem la fulgerul din bara de instrumente: acesta execută interogarea!

imagine

Dacă vă întrebaţi ce bază de date am folosit: este celebra (pentru cine a folosit MS Access) NorthWind – un fel de lorem ipsum al bazelor de date 🙂 . Evident, cu pricepere, veţi putea folosi baze de date locale sau chiar şi de pe alte servere.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *