Better Life Index: Ce face viaţa mai bună?


Ziua de 15 august a fost o zi frumoasă cu mult soare şi dat fiind faptul că a fost şi sărbătoare şi zi liberă, mii şi mii de oameni au pornit la drum, la munte sau la mare. Încă mai am în minte imaginile de la rubricile de ştiri tv cu şirurile de maşini rulând parcă fără sfârşit, cu locurile de camping (marcate ca atare sau nu) şi plajele pline. Şi ce nu are voie să lipsească? Aţi ghicit, mâncarea (cât mai bogată în calorii, mici şi grătare) şi băutura (cât mai puţină apă). Mai putem zice că nu ne merge bine? Că viaţa în România e grea? Desigur că nu putem reduce totul numai la nevoile primare. Dar cum putem defini ce este o "viaţă bună"?

imagine

Better Life Index este o aplicaţie pusă la dispoziţie de către OECD (informaţii despre aceasta în limba română găsiţi aici) care încearcă să dea un răspuns acestei întrebări generale. Ea prezintă prin intermediul unui infografic interactiv date relevante despre stilul de viaţă al cetăţenilor din 34 de ţări, majoritatea dintre ele din Europa, dar şi Japonia, Chile, S.U.A. şi Australia sunt prezentate între altele. Din păcate (sau din fericire?) România încă nu este inclusă. Aşezând mouse-ul pe o ţară vor fi afişate pe scurt ratele de apreciere în diferite domenii (de ex. educaţie, sănătate, securitate, venituri etc.) iar cu un click pe ţară respectiv pe un domeniu veţi avea informaţii mult mai detaliate, însoţite de statistici în comparaţie cu valorile înregistrate în alte ţări. În fereastra din dreapta puteţi ordona domeniile de evaluare în funcţie de priorităţile Dvs. Dacă la prima vedere pentru mulţi aplicaţia pare a fi doar o simplă jucărie statistică, trebuie remarcat că totuşi datele furnizate sunt reale iar ele ar trebui să dea fiecăruia de gândit.

La final, păstrând tematica, v-aş invita să vizionaţi infograficul video de mai jos, nu neapărat reprezentativ, dar bine realizat, care prezintă o serie de cheltuieli pentru masă, mâncare şi băutură, bazate pe datele culese de la utilizatorii Mint.com.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 4,67 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *